• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Adana’da Korbaşılar Anıldı

featured

Adana’da, 10 Mart 1970 tarihinde vefat eden Türkistan İstiklal Hareketi liderlerinden Şer Muhammed Bek anısına 10 Mart Korbaşılar’ı Anma Gece’si düzenlendi.

Osman Beg, Açılış konuşmasını gerçekleştirirken

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanını Temsilen Sayın Yalçın AKYOL, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan KARALAR, Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarı Sayın Uchkun H. KHUSANOV, Ankara Konsolosu Sayın Otabek D. TURAEV, Kültür Varlıkları ve Turizim Şb.Md. Yusuf DELİKOCA, Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Mustafa TÜLEK, Adana Kardeş Kültür Dernekleri Başkanı Şeref Kocakaya başta olmak üzere çok sayıda seçkin konuğun katıldığı etkinlik, Seyhan Belediyesi Kültür Merkezinde saat 18.30’da başladı. Fotoğraf sergisiyle başlayan anma etkinliği, 19.30’da Dernek Başkanı Osman BEG tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından Emin YARIMOĞLU ve Prof. Dr. Abdulvahap KARA konuşmalarını gerçekleştirerek etkinlik son buldu.

Konferans içerisinden satır başları

Emin Yarımoğlu, konuşmasını gerçekleştirirken

Konuşmacı Emin Yarımoğlu “…1917 yılında başlayan milli mücadele Rusların etkisiyle dünya literatürüne Basmacı adı ile girdi. Bu harekete katılan liderler bu adı kesinlikle kabul etmemektedirler. Eşkıya anlamında kullanılan basmacı sözü hareketi küçümsemek için Ruslar tarafından kasıtlı seçilmiştir. Hareket önderlerinden Nur Muhammed Bek’in asıl basmacılar Ruslardır sözü çok önemlidir. Bu hareket 1934 yılında son bulmuş ve bölge tamamen Sovyet hakimiyetine girmiştir fakat bugünkü bağımsızlığın temelleri bu dönemde atılmıştır.’’ dedi.

 

Prof. Dr. Abdulvahap Kara, konuşmasını gerçekleştirirken

Diğer konuşmacı Prof. Dr. Abdulvahap Kara ise Türkistan Lejyonları hakkında bilgi verdi. Bu döneminde bir milli mücadele olduğunu belirten Kara “…İkinci Dünya Savaşı’nda en çok zulmü Yahudiler çekti olarak bilinir. Bu dönem incelendiğinde Türkistanlılar Yahudilerden daha çok sıkıntı çekmiştir. Önce Rus ordularında asker olan Türkistanlılar Almanlara esir düşünce Baymirza Hayit gibi kişilerin vasıtası ile Türkistan Lejyonlarını meydana getirdiler. Cengiz Dağcı’nın anıları bu konuda önemlidir. Mustafa Çokay hakkında tezimi yaparken lejyonlar ve bu durum dikkatimi çekti.’’ dedi. Mustafa Çokay hakkında bilgi veren Abdulvahap Kara günümüz Türkistan-Türkiye ilişkisinden bahsederek konuşmasına son verdi.

SabitHaber Özel

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Adana’da Korbaşılar Anıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.