Adana’da Sümelek Günü Kutlandı

featured

Adana’da, Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından, geleneksel ‘Sümelek Günleri’ düzenlendi.

Dernek başkanı Osman Bek, kentte yaşayan Türkistanlıları bir araya getiren etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

Bek konuşmasında şunları söyledi:

Her yıl düzenlemiş olduğumuz Geleneksel Sümelek Günümüzü bu yıl, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Zeydan Karalar’ın, Siyasi Parti Temsilcilerinin ve Sivil Toplum Kuruluşları Başkanlarının katılımlarıyla ve hemşehrilerimizin imece usulü katkılarıyla kutladık. Katılan ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederiz. Bu yılki dualarımız başta Doğu Türkistan olmak üzere baskı ve zulüm altında olan tüm insanlık içindi. Allah dualarımızı kabul etsin.


Türkistan’daki Türkler, Sümelek pişirecekleri zaman bütün komşular mahallede bir araya toplanıp imece usülü ile yapılır. Sümeleği karıştırma işleminde her bir kişi sıra ile dilek tutarak kepçeyi alır ve daşkazanı karıştırır. Bu işlem esnasında ilahiler okunur, dualar edilir ve Sümelek Türküleri okunur. O gece kimse uyumaz. Ertesi sabah komşular kazanın etrafında tekrar toplanırlar ve Sümelek kapağı açılır. Kapak açılınca mavinevi olarak kim neye niyet ettiyse Sümeleğe bakarken onu görür. Kimileri Allah’ın ismini, kimileri Hz. Muhammed (sav) ismini gördüklerini söyler. Sonra Sümelek kaselere konur ve komşulara dağıtılır. Sümeleği alan kişi Sümelek getiren kişiyi boş asla boş göndermez. Sümelek dolu kaseyi boşaltır ve şeker, tatlı vs. koyar, öyle iade eder. Nevruzda yapılan Sümelek bereketi simgeler. O yüzden Sümelek alan kişi “evimize bereket geldi ve bu bereket boş çıkmasın” diye kaseyi boş yollamaz. Bu anane insanların birbirleriyle paylaşımını pekiştirir.


Sümelek’in faydaları:
1- Anti-oksidan, anti-kanser ve klorofil özleri ile kanseri önler.
2- Sümelek, vücuttan ağır metallerin giderilmesinde ve kılcal damarlardaki kan akışını artırarak yüksek tansiyonu düşürür.
3- Sümelek, bağırsakları çalıştıran, kabızlığı önleyen magnezyum minerali açısından zengin bir bitkidir.
4- Enzim zengini içeriği ile egzama, sedef gibi cilt hastalıklarını iyileştirir, cildinizi içeriden temizler.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Adana’da Sümelek Günü Kutlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.