Arıcılar Olası Ayı saldırılarına karşı gece gündüz Nöbette

featured

Konya’da Toros Dağları’nın eteklerinde arıcılar, ayı saldırılarına karşı gece gündüz nöbet başında.

Konya’nın Seydişehir ilçesi Madenli Mahallesi yaylalarında geçimini arıcılıkla sağlayan çiftçiler, son zamanlarda sayısı gittikçe artan ayı saldırıları nedeniyle adeta kovanlarından bal alamıyor.

Seydişehir ile Antalya’nın Akseki ilçesi arasındaki Gidengelmez Dağları’nda, yer yer zirveye yakın yüzlerce kovanda bal üretimi yapan arıcılar, ayılara karşı çeşitli önlemler alıyor.

Bölgenin yaban hayatı açısından koruma alanında olmasından dolayı sadece korkutma amaçlı tüfek kullanan arıcılar, gece gündüz teyakkuzda bekliyor.

Geceleri ateş yakarak tedbir almaya çalışan çiftçiler, kovanların bulunduğu telle çevrili alanda radyoyu da açık bırakıyor.

Yüzlerce kilogram balını ayılara kaptıran bazı üreticiler ise Kangal köpekleriyle kovanların başından ayrılmıyor.

En Az Üç Kovanı Parçalıyor

Bölgede arıcılık yapan Manavgat Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Kocademir, kaliteli balın bölgede üretildiğini söyledi.

Arıcılığın zor şartlar altında sürdürüldüğünü belirten Kocademir, şöyle devam etti:

“Burada kovanlarımın başında bekliyorum. Daha önce köpeğim yoktu ve ayılar gelip kovanlarımı parçalıyordu. Ne zaman uyusam o zaman gelip balımı alıyordu. Şimdi köpeğimle bekliyorum. Uyuduğum zaman köpek, ayıyı kovanlara yaklaştırmıyor. Havlayınca, havaya ateş ediyorum ayı da çekip gidiyor. Köpeğim olmasa ayı ekonomimi çok büyük sıkıntıya sokar. Buradaki bal üreticileri nöbet tutmak mecburiyetinde kalıyor. Çünkü ayı geldiği zaman en az 3 kovanı parçalıyor.”

Bitki örtüsü, rakımı ve havasından dolayı verimli bal üretiminin gerçekleştirildiği bölgede 8 yıldır arıcılık yaptığını anlatan Kocademir, şunları kaydetti:

“8 yıldır ayıyla uğraşıyorum. Sesten veya ışıktan hiçbir şekilde korkmuyor. Vakit geçirmek için dinlediğim radyom var. Radyo sabaha kadar türkü çalarken, o da balı çalıp yiyor. Ayı bir silahtan bir de güçlü köpekten korkar. Bu yıl iyi nöbet tuttum, zararım yok. Fakat arkadaşların kovanlarını parçaladı. Arının bal üretme zamanı olduğu için kovanlar da ballı. Bu ballar aynı zamanda doğal ve kaliteli. Önceden ayılar biraz kibardı. Kovanı balını yedikten sonra bırakırdı. Şimdiki ayılar kovanı da parçalıyor.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Arıcılar Olası Ayı saldırılarına karşı gece gündüz Nöbette

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.