Atsız Anmaları İçin Birkaç Öneri

featured

Bildiğiniz gibi Atsız’ın uçmağa varış günü, 11 Aralık yaklaşıyor. Her geçen yıl artarak yurdun dört bir yanında birçok anma gerçekleştiriliyor. Yıllardır anmalara katılan, bazı seneler düzenleyen birisi olarak gördüğüm birkaç eksiği söyleyeceğim.

Anma etkinliklerinin temel merkezi Karacaahmet’deki ebedi istirahatgâh, artan anmalar ve ziyaretçileri sayılarıyla birlikte istenmeyen şeyler yaşanıyor. Düzenleyen ve katılan arkadaşlardan birkaç ricam olacak;

1- Lütfen kabir ve çevresinde sigara içmeyelim. İçiyorsak bile izmaritleri, yere atmayalım.
2- Bulunduğumuz ortam bir mezarlık olduğu için bastığımız yerlere dikkat edelim. Zirâ, fotoğraf çektirmek, fotoğrafta önde çıkmak için mezarlara basıldığını üzülerek görüyoruz.
3- Fotoğraf çektirmek için Atsız’ın kabrinin çevresindeki demirlere ve mezarlara çıkmayalım, elimizle destek almaya çalışmayalım. (Atsız’ın kabrinin çevresindeki demirler bundan çok yara aldı. Yine Sançar’ın ve tam paralelindeki kayınpederi Ahmet Uluaydın’ın mezar taşlarında da zarar var.)
4- Mümkünse kabristandaki anmaları geçmişten gelen âdet üzerine 11 Aralık, saat 11’de gerçekleştirelim. Aksakallarımızdan bize devrolan bu âdeti devam ettirelim. Bu yıl haftaiçine gelmesi nedeniyle haftasonu da yapılması makûl ancak anma saatinin yine ikindi vaktini geçmemesinin daha doğru olacağı görüşündeyim.

Kabir dışında yapılacak anmalar içinde birkaç önerim olacak, hem dernekler, hem üniversite toplulukları hem de vakıflar için,

1- Anma toplantılarında müzik dinletilerinin olmamasını sağlayalım. Zirâ bir kutlama değil vefat eden bir kişiyi anıyoruz.
2- Yapılacak salon toplantılarında Atsız ile ilgili “bilgi” sahibi kişileri konuşmacı olarak davet edelim. Çünkü dinleyiciler, birçok konuyu bilerek buraya fikir önderlerini anmaya geliyorlar. Gelecek kişilere, bildiklerinin tekrarlanması dinleyicilerin konuya olan dikkatini dağıtabilir.
3- Konuşmacı bulunmayacak toplantılar, Atsız’ın ve/veya Atsız hakkında yazılan şiirlerden oluşacak dinletiler yapılabilir. Belgesellerden gösterimler yapılabilir.
4- Atsız ile ilgili yazı ve şiir yarışmaları düzenlenebilir. Yarışmalarda dereceye girenlere bu toplantılarda çeşitli ödüllendirmeler yapılabilir. Ortaya çıkan yazı ve şiirler bu toplantılarda okunabilir.
5- Salon toplantılarının haftaiçi akşam üzeri, haftasonu ise öğlen saatlerinde olması daha uygun olacaktır.

Tüm bunların yanında, düzenlenecek tüm anma programlarını paylaşmak bizlerin vazifesi olmalıdır. Bu şekilde birlikteliğimizi kuvvetlendirebilir, anmalara katılımı en yüksek seviyede tutmayı başarabiliriz.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Atsız Anmaları İçin Birkaç Öneri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.