• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Batman’da Kaçak Elektrik Pişkinliği!

featured

Kayıt dışı elektrik kullanımının yüzde 75 dolayında olduğu Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde, kaçak ile mücadele çalışmaları tüm engellemelere rağmen devam ediyor.

“Kaçak kullanamayacaksak kesin” talebi

Enerji şirketinin kararlı tutumu karşısında kaçak elektrik kullanamayacaklarını anlayan Batman’ın 350 aboneli Bekirhan beldesi sakinleri, sırf bedelini ödememek için elektriklerinin tümden kesilmesini istedi. Belde sakinlerinin bu talebi, jandarmanın resmi tutanağına da girdi.

Yüzde 75’i kayıt dışı

Dicle Elektrik Dağıtım tarafından enerji tedarik edilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta her yıl yüzde 75 kadarı kayıt dışı olmak üzere 21.5 milyar kWH (kilovatsaat) elektrik tüketiliyor. Kayıt dışı kullanımda oransal olarak yüzde 92 ile tarımsal sulama ilk sırayı alıyor. Geriye kalan kısım ise ısınma veya soğutma için konutların yanısıra ticari işletmeler, marketler, üretim atölyeleri, otel, hatta bazı özel sağlık kuruluşlarında tüketiliyor.

Sayaçların dışarı alınması engellendi

Dicle Elektrik Dağıtım, her yıl milyarlarca liralık ekonomik kayba yol açan ve bedeli, ülkede yaşayan 77 milyonun cebinden çıkan kayıt dışı elektrik kullanımını önlemek için adeta tüm olanaklarını seferber etti. Enerji şirketi, tüm engellemelere karşın kayıt dışını önleyebilmek için teknolojik yatırımlar ile birlikte saha çalışmalarını da ihmal etmiyor.

Dicle Elektrik Dağıtım, son olarak Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan’da elektrik sayaçlarını konutların dışına alarak, beldede yüzde 90’lara varan kaçak kullanımı önlemek için saha çalışması yapmak istedi. Ancak, sayaçların konut dışına alınması durumunda artık kaçak elektrik kullanamayacaklarını anlayan belde sakinleri, bu uygulamaya karşı çıkarak, çalışan görevlileri engelledi. Tehdit edilen ve hakarete uğrayan görevliler, beldeyi terk etmek zorunda kaldılar.

Elektrik parası vermek istemiyorlar

Çalışmalarının engellenmesi üzerine Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, İlçe Jandarma Komutanlığı’na başvurarak, çalışanların güvenliklerinin sağlanmasını istedi. Bu arada, beldedeki mahalle muhtarları ve enerji şirketi yöneticilerinin bir araya gelerek yaptıkları görüşmelerden de sonuç alınamadı. Belde sakinlerini temsil eden muhtarlar, kullandıkları elektriğin parasını vermemekte ısrarcı davrandı. Bu konuda sonuç alamayacaklarını farkeden muhtarlar, kaçak kullanamayacakları elektriği artık istemediklerini belirterek, beldeye verilen elektriğin tümden kesilmesini istediler.

Muhtarlar elektriğin kesilmesini istedi

Belde sakinlerinin bu talebi, jandarmanın, yaşananları kayıt altına aldığı resmi tutanaklara da girdi. Söz konusu tutanakta, elektrik sayaçlarının yapı dışına alınması için muhtarlar ve enerji şirketi görevlileri arasında toplantı düzenlendiğine yer verilerek, bu toplantıda mahalle muhtarlarının bahse konu çalışmaya izin vermeyeceklerini belirttikleri kaydedildi. Tutanağın devamında ise “.. Mahalle muhtarı Z.G. ile yapılan görüşmede; elektrik bakım onarım ve sayaçların yapı dışına çıkarılması çalışmasına izin vermeyeceğini, şirketin kendilerine elektrik vermelerini istemediğine dair işbu tutanak tarafımızdan tanzim esilerek imza altına alınmıştır.” ifadeleri yer aldı.

Olumlu gelişme olmazsa elektrik kesilecek

Söz konusu bu tutanak ile beldede yaşayanları temsil eden muhtarların, kaçak elektrik kullanamayacakları için elektriklerinin tümden kesilmesini istemeleri ve bugüne kadarki görüşmelerden olumlu hiç bir sonuç alınamaması üzerine Dicle Elektrik Dağıtım, Bekirhan beldesinin elektriğini kesme kararı aldı. Alınan kararın, kullanılan elektriğin kayıt altına alınması ile ilgili olumlu bir gelişme yaşanmaması halinde en kısa sürede hayata geçirileceği öğrenildi.

Yüzde 90 oranında kayıt dışı kullanım var

Bu arada, Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinde aylık elektrik tüketiminin yaklaşık 850 bin kWH olmasına karşın, ancak bunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan 90 bin kWH’sinin tahakkuk ettirilebildiği belirlendi. Beldede tüketilen elektriğin geriye kalan yüzde 90 kadarının ise kayıt dışı olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Batman’da Kaçak Elektrik Pişkinliği!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.