Brzezinski : Kırım’ın iadesi için Kırım Tatarlarının hakları dikkate alınmalı

featured
Former US national security advisor Zbigniew Brzezinski speaks during a forum on US-Saudi relations ON April 27, 2009 at a hotel in Washington. AFP PHOTO/Mandel NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın, Kırım Tatarlarının kendi kaderini tayin etme hakkı dikkate alınarak geri alınacağını ifade etti.

ABD’li politikacı, eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski, Kırım’ın statüsü ile ilgili bir uzlaşma kararına varılabileceğini ve olayların gelişiminin Rus, Ukrain ve Kırım Tatar nüfusa bağlı olacağı fikrini paylaştı.

Konuyla ilgili Polonya’nın bir gazetesine açıklama yapan Zbigniew Brzezinski, “Kırım’ın tamamen Ukrayna’ya geri verilmesi veya Rusya Federasyonu’na verilmesi söz konusu değil. Belirli bir süre geçince belirli bir siyasi karara ulaşılacağı kanaatindeyim. Bu karara göre, işgal edilen yarımada yeni Rus toplumu, birkaç yıldır var olan Ukrayna toplumu ve kaderini tayin etme hakkı olan Kırım Tatarlarının çıkarları dikkate alınarak ve bu bileşenlerin sayesinde Kırım iade edilecek.” diye kaydetti.

Bununla birlikte Zbigniew Brzezinski, bahse konu senaryonun günümüzde gerçekleştirilmesinin imkansız olduğunu, ancak gelecekte senaryonun güncel olacağını ekledi.

Daha önce eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın Kiev’e desteğini sona erdirmemesi gerektiğini belirtmişti. Brzezinski, ABD ve Moskova arasında ilişkilerin iyileşmesi halinde bile Trump’ın Ukrayna’yı desteklemesi gerektiğini kaydetti.

Bilindiği gibi, ilk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini özgürce tecelli ettiği ileri sürüldü. İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Kaynak:Kırım Haber Ajansı (QHA)

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Brzezinski : Kırım’ın iadesi için Kırım Tatarlarının hakları dikkate alınmalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.