Bu Balık Türü İlk Defa Türkiye’de Görüldü

featured

Tropik sularda yaşayan, bilimsel ismi “Priacanthus Sagittarius” olan ve gözlerinin büyüklüğü nedeniyle “mandagöz” adı verilen balık türü, Türkiye kıyılarında ilk defa Mersin’de görüldü.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz orijinli mandagöz balığının önce İsrail ardından Mısır’da görüldükten sonra Türk sularında ilk kez Mersin’deki Dana Adası açıklarında yakalandığını bildirdi.

Bilimsel makale ile dünyaya bildirildi

Balığı yakalayan balıkçıların kırmızı ve büyük gözleri nedeniyle balığı ilk gördüklerinde şaşırdığını ve farklı bir tür olduğunu düşünerek kendilerine ulaştırdığını söyleyen Gökoğlu, “Yaptığımız araştırmada balığın Priacanthus Sagittarius türünden olduğunu tespit ettik. Balık belirgin gözleri nedeniyle uzun yüzgeçli mandagöz balığı olarak biliniyor. Dünyaya balığın Türk sularına ulaştığını bilimsel makale ile bildirdik.” dedi.

”Gönül Rahatlığı İle Tüketilebilir”

Balığın yaklaşık 600 deniz mili katederek Türk sularına geldiğine işaret eden Gökoğlu, kırmızı renkte, uzun yüzgeçleri bulunan, 25 santimetre uzunluğunda, 300 gram ağırlığında olan balığın ekonomik değeri de bulunduğunu dile getirdi. Gökoğlu, balığın zehirsiz olduğunu, yakalayan balıkçıların korkmadan satabileceğini ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini vurguladı.

“Türk sularında keşfettiğimiz 61’inci tür”

Balığın önce İsrail, ardından Mısır ve Türkiye kıyılarında görülmesinin, Akdeniz’de hızla yayıldığının göstergesi olduğuna değinen Gökoğlu, “Balık Rodos’a doğru yayılıyor. Bu bizim Türk sularında keşfettiğimiz 61’inci tür oldu. Kızıldeniz’den Türkiye’ye gelen bu balıklar Akdeniz’de hızla yayılmaya başladı.” bilgilerini aktardı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bu Balık Türü İlk Defa Türkiye’de Görüldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.