Bulgaristan’da Seçim Günü

featured

7 milyon nüfuslu Bulgaristan , bugün sandık başına gidiyor.Nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Türkler , seçime iki partiyle girdi.

Bulgaristan’da bugün  yapılacak genel seçimlerde merkez sağ parti GERB ile Sosyalist Parti arasında büyük çekişmeye sahne olması bekleniyor. Yeni kurulan DOST Partisi ise Türk ve Müslümanların oylarıyla ülke siyasetinde yeni bir yer edinmeye hazırlanıyor.

Seçim öncesindeki son kamuoyu yoklamaları, yarışın eski Başbakan Boyko Borisov’un liderliğindeki merkez sağ Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) ile Kornelia Ninova liderliğindeki Sosyalist Parti arasında geçeceğine işaret ediyordu.

Her iki partinin de yüzde 30 civarında oy alacağı, birinci gelecek partiyi tahmin etmenin zor olduğu belirtiliyor. Borisov, 2009-2013 ile 2014-2017 dönemlerinde başbakanlık yapmıştı.

Türkler İki Parti İle Seçime Giriyor

Bulgaristan’daki erken parlamento seçiminde, ülke nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için ise Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Birliğinin yanı sıra parlamentoda 33 milletvekili bulunan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) mücadele verecek.
Türkiye’de 24 Kasım 2015’te hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi, Bulgaristan’da Türklerin en fazla temsil edildiği HÖH’te görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye’nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan’ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili, Nisan 2016’da DOST Partisi’ni kurarak Bulgaristan’daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, erken seçimlere Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.

 Türklerin Oy Kullanmasına Engelleme Girişimleri

Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmak için ülkeye gelmesini istemeyen birtakım gruplar, hafta boyunca sınır kapısında araçların ülkeye girişini engellemek amacıyla eylem yaptı.Aşırı milliyetçi grup, Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı önünde bir araya gelerek sınır kapısı çıkışındaki yolu, otomobil lastikleri ve zincirlerle kapattı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bulgaristan’da Seçim Günü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.