Ecevit’i Savunmak Bizim İşimiz Mi?

featured

Son günlerde sosyal medya hesabımda, “arkadaş” olarak ekli olunan birçok Türkçü(?)nün Recep Tayyip Erdoğan’ın Ecevit hakkındaki söylemlerine karşı olarak Ecevit’i savunduğunu hayretle izliyorum. Bu savunmalar, avukatlık derecesine geldiği için böyle bir yazı yazma gereği duydum. Ecevit, vefat ettiği için ben kendisi hakkında bir şeyler yazmayacağım. Çünkü benim yazacaklarıma cevap veremeyecektir. O hayattayken yazılan, cevap verebileceği belki de verdiği birkaç yazıdan alıntı yapıp yazıyı bitireceğim.

Türkçülerin Ecevit hakkında yazdığı birçok yazı var. Birçoğunu okudum ancak hatırımda bire bir alıntı yapacak kadar bölümleri kalmadı. Ondan birkaç dergi ve kitabı gözden geçirdim ve içlerinden iki yazıdan alıntı yaptım.

İlk alıntım Necdet Sevinç’in 11 Şubat 1974 tarihli Bizim Anadolu gazetesindeki Ecevit Kimin Yanında başlıklı yazısından.

Ecevit’in 1973 seçimleri öncesindeki vaatlerini ve Ocak 1974’de koalisyonla hükümetin başına geçtiği zamanki icraatlerini karşılaştırıyor. Sevinç, yazının son bölümünde şunları dile getiriyor.

“Yani Ecevit, sıralamaya çalıştığımız bu genel tutumu ile halkın değil, iç ve dış sömürüyü yürüten yerli ve yabancı çıkar çevrelerinin, egemen güçlerin yanındadır.

Biz değil, programı ortaya koymuştur bunu…”

İkinci alıntım Nejdet Sançar’ın Ocak 1975 tarihli Ötüken dergisindeki Fikirler Karşısında Ecevit başlıklı yazısından.

Yazı Ecevit’in gençlik yıllarından, iktidara geçtiği döneme kadar ki milliyetçi ve kızıl dergilerde yer alan şiirleriyle birlikte genel olarak tutumunu karşılaştırmaktadır. Yazı sonunda Sançar, şunları söylemektedir.

“Ancak, bu konuda  rahatça söylenebilecek tek şey vardır ki o da şudur: Bülent Ecevit’in yolu, hattâ en yumuşak şekliyle bile, milliyetçilik değildir.”

Ben Ecevit hakkında yeterli bilgiye ulaştığım için tekrar tekrar okuma gereksinimi duymadım. Erdoğan’ın Ecevit hakkındaki söylemine merak edip, bakmadım bile. Çünkü Ecevit’i savunacak görüş, benim görüşüm değil. Ama sırf “Erdoğan muhalifliği yapacağım” diyerek, saçmalayanlar, son olarak da Ecevit’i savunma derdine düşenler, biraz okusunlar… Okusunlar ve bilgilensinler ki böyle saçmalıklara bulaşmasınlar… Okumayacak ve öğrenmeyecekler ise de lütfen bilmedikleri bu konularda savunuculuğa düşmesinler…

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ecevit’i Savunmak Bizim İşimiz Mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.