Hibrit Feribotları Norveç’e Türkiye’den Gidiyor!

featured
Siemens hat zusammen mit der norwegischen Werft Fjellstrand die erste elektrisch angetriebene Autofähre der Welt entwickelt. Die 80 Meter lange Fähre fasst 120 Autos und 360 Passagiere. Ab Anfang 2015 wird sie zwischen den Orten Lavik und Oppdal über den Sognefjord fahren. Zwischen den Fährfahrten werden die Schiffsbatterien innerhalb von nur zehn Minuten im Hafen wieder aufgeladen. Heute verbrennt ein Fährschiff auf dieser Strecke pro Jahr etwa eine Million Liter Diesel und stößt 570 Tonnen Kohlen¬dioxid und 15 Tonnen Stickoxide aus. Anlass für die Entwicklung der Elektrofähre war ein Wettbewerb, den das norwegische Transportministerium für diese Fährverbindung ausgelobt hatte. Als Preis für eine elektrisch angetriebene Lösung erhält die Reederei Norled nun die Konzession für den Fährbetrieb bis 2025.Together with the Norwegian shipyard Fjellstrand, Siemens has developed the world's first electrically powered car ferry. The 80-meter vessel can carry 120 cars and 360 passengers. From 2015 onward, it will serve the route between Lavik and Oppedal, across the Sognefjord. The ship's batteries will be recharged in the breaks between crossings, a procedure which only takes 10 minutes. The vessel currently serving this route uses on average one million liters of diesel a year and emits 570 metric tons of carbon dioxide and 15 metric tons of nitrogen oxides. The electrically powered ferry was developed for submission to a competition organized by Norway's Ministry of Transport. As a reward for winning the competition, the shipping company Norled has been granted the license to operate the route until 2025.

Türkiye’nin gemi inşaatı sektöründe yıldızının 2005 yılından itibaren parlamaya başladığını belirten Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Orhan Gülcek, son dönemde özellikle tanker üretiminde marka haline gelindiğini söyledi.

2008 yılında yaşanan küresel krizin bu aşamada kendilerini etkilediğini belirten Gülcek, kriz sonrasında tanker, konteyner ve kuru yük gemilerine çok ihtiyaç kalmaması nedeni ile sektörün rota değiştirdiğini ve yalnızca özel işlere yoğunlaşmak zorunda kalındığını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar dolayısı ile sektörün sektördeki özel projelerin etkilendiğini belirten Gülcek, petrol fiyatlarının 80 ila 100 dolar seviyesinde olduğu zamanlarda petrol çıkarılmasına yardımcı olan gemilerin, sismik araştırma gemilerinin yapıldığını söyledi. Gülcek petrol fiyatlarında düşüş yaşanması ve Suriye olaylarının sektörün bitmesine neden olduğunu sözlerine ekledi.

Rotayı Balıkçı Gemilerine Çevirdik

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün balıkçı pazarına yaradığını belirten Gülcek, en büyük gideri petrol olan balıkçıların bu dönemde ciddi kazançlar elde etmeye başladığını ve yatırımların önünün açıldığını, bu yüzden kendilerinin de rotalarını balıkçı gemilerine çevirdiğini, bölge olarak çok özel gemileri yaptıklarını söyledi.

Tersanelerde Hibrit Feribotlar Yapılıyor

Türkiye’de akülü feribotların yapıldığını bu durumun Türkiye için çok büyük bir gelişme olduğunu ve önem arz ettiğini belirten Gülcek hem akülü hem de elektrikli sistemin birlikte olduğu feribotların yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Dünyada da yeni olan bu türün Norveç’e yapıldığını, ülkede 2020 yılına kadar feribotların yenilenmesi projesi olduğunu, bu kapsamda 85 adet gemi yapılacağını, bundan sonra Türkiye’ye bu alanda çok gemi geleceğini söyledi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Hibrit Feribotları Norveç’e Türkiye’den Gidiyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.