İran’ın Doğu Azerbaycan valisi Mecid Hudabehş bir devlet televizyonu ile Tebriz’de yaptığı röportajda Türkçe’nin okullarda öğretilmesini savundu. Mecid Hudabeş Türk dilinin okullarda öğretilmesinin Farsça’ya bir zararı olmadığını belirtti.

İran’da yaklaşık 30 milyona yakın Türk dilli ve Türk soylu insan yaşamasına rağmen Türk dilinin eğitimi yok denecek kadar az. Doğu Azerbaycan valisi verdiği röportajda Tebriz’de sadece bir okulun Türkçe eğitim verdiğini ve bunun yetersiz olduğunu vurguladı. Hudabehş kitapların Farsça olmasına rağmen bölgede öğretmenlerin öğrencilere eğitim vermek için sık sık Türkçe’ye başvurduğunu belirtti. Vali Hudabehş, Türkçe eğitimi öğrencilerin daha rahat kavradığını da sözlerine ekledi.

İran’da Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan, Erdebil, Zencan gibi eyaletlerde Güney Azerbaycan Türkleri büyük bir çoğunlukta bulunuyor. Bununla beraber Gulistan Eyaleti’nde de Türkmensahra Türkleri ezici çoğunlukta. Kazvin, Kerec, Kum, Hamedan, Tahran gibi eyaletlerde de azımsanmıyacak oranda Türk nüfus bulunuyor. Anadil eğitim talepleri İran Anayasası’nda güvence altına alınmasına rağmen uygulamada büyük aksaklıklar yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani seçimler öncesinde verdiği Türk tarihi ve dili hakkında resmi bir kurum açılacağı sözünü “Azeri” Kültür Kurumu kurarak değiştirdi. Bu hamle hayli büyük tepkilere neden oldu.