Kayabek’in Denktaş’a Mektubu

featured

Türkçü yazar ve şair Mustafa Kayabek’in Kıbrıs Türkleri lideri Rauf Denktaş’a gönderdiği mektup gün yüzüne çıktı. Mektup, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ilanından birkaç gün sonra kaleme alınmış ve Denktaş Beğ’e gönderilmiş. Mektubun bir kopyasını bizlerle paylaşan Yağmur Kayabek Beğ’e şükranlarımızı sunuyoruz.

İşte Kayabek’in o mektubu:

Muhterem Denktaş Rauf Beğ
Size Beğ diye sesleniyorum. Ekselans veya başka bir avrupaî tâbirle seslenmek içimden gelmedi. Çünkü; Anadolu’da ilk Türk Devletini kuranlarda birer Beğ idi. Beğ diye çağrılırlardı. Tuğrul ve Çağrı kardeşler Sultan olmadan önce Beğ idiler. 1071 de Bizansın beynine balyoz gibi inen Ak giysiler içinde apak bir kalp ile Tanrıdan zafer isteyen Sultan Alparslan da bir Beğ idi. Sultan Alparslan’dan üçyüz yıl sonra Söğüt’te Osmanlı Türk Devletini kuran Ertuğrul Gâzi oğlu Kara Osman da bir Beğ idi. Yıkılmak üzere olan yorgun, argın Selçuklu Türk Devletinin bir uç beği idi. Bu beğler geldikleri yerlerden kopup gelirken Türk’e has bir hasletle gelmişlerdi. Bu haslet bir iş görürken başkasına danışmama hasleti idi. Bu hasletlerinden ötürüdür ki ne Tuğrul ve Çağrı Beğler ne Sultan Alparslan ve ne de Ertuğrul oğlu Kara Osman Beğ kafalarında tasarladıkları Türk Devletinin temellerini atarken, devletin adını açıklarken hiçbir komşu Sultana veya Tekfura danışmış değillerdir.

Siz ve arkadaşlarınız ve Kıbrıslı Türk mücahidleri ve şehitlerimiz de yediyüz yıl sonra Osman Beğ’in Söğüt’te yaptığını Kıbrıs’ın kuzey kesiminde yaptınız. Gazanız ve kurduğunuz devlet mübarek ola.

Bir rüya üzerine Söğüt’te kurulan ve hiç bir bizans tekfuruna danışılmadan kurulan Ertuğruloğlu Kara Osman Beğ’in Devleti zamanla cihana sığmayan bir imparatorluk oldu.

Ben rüyasını gördüm. İnşallah siz de görürsünüz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de büyüyüp önümüzdeki yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinde ADALAR TÜRK CUMHURİYETİ adını alacaktır. Ben daha şimdiden Adalar denizinde Türk bayrağının dalgalandığını ve ayla yıldızın en güzel aksinin Adalar denizi ile Akdeniz’e vurduğunu görür gibi oluyorum.

Ve kulaklarım yüzyıllar ötesinden Barbaros’un “Ben yaptım güzel eyledim, ne yaptımsa güzel eyledim. Siz niçin yapamayasınız, sizler benim torunlarım değil misiniz?” sözlerini duyuyor desem bana inanır mısınız?

Rauf Beğ, size tebriklerimle birlikte yıllar önce utanç içerisinde yazdığım, üzerimi kaplayan utanç kâbusundan kurtulmak için yazdığım ve düne kadar, siz Kuzey Kıbrıs Türk Devletinin kurulduğunu dünyaya duyurduğunuz güne kadar her okuyuşumda yirmi yıl öncesinin utancını yaşadığım bir şiirimi de gönderiyorum.

Bugün bu şiirdeki utancım gurura dönüşmüştür.

Allah bu günleri bizlere gösteren sizlerden, dâvâ ve mücadele arkadaşlarınızdan, şehitlerimizden, Türk ordusundan razı olsun.

Hürmetlerimi arz ile sözlerimi bitirirken, Kıbrıs’ın bütününü isterim.

Mustafa Kayabek
Tünel – Tünel geçidi nu:10-12
Beyoğlu

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kayabek’in Denktaş’a Mektubu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.