Kazak tarihinde önemli bir yeri bulunan şair ve “cırav” (destanları kopuz ve dombıra eşliğinde anlatan şair) Kazıbek Bi’yi anlatan belgesel film dün, 6 Şubat’ta gerçekleştirilen gala gecesi ile gösterime girdi. Kazak Tv‘de yer bulan habere göre Karağandı’da gerçekleştirilen gala bu yıl, Kazıbek Bi’nin 350’inci doğum yılı sebebiyle özel bir önem arz ediyor.

Belgeselde, eserleri ve yaşayışıyla 17’inci yüzyıl damga vuran Kazıbek Bi’yi ise aktör Kayrat Kemalov canlandırdı. Yönetmenliğini Yerlan Toleytay’ın yaptığı filmin senaryosu, Gaziz Nasırov tarafından yazıldı. Karağandı, Pavlodar, Kızılorda ve Güney Kazakistan’da bir ay boyunca süren çekimler için, film ekibi yaklaşık 8 bin kilometre yol yaptı. Canlandırılan sahnelerin yanı sıra belgeselde, Rusya ve Çin arşivlerinden elde edilen nadir görüntüler de kullanıldı.

Filmin yönetmeni Toleytay, “60 kişilik bir çekim ekibiyle neredeyse bir buçuk ay bu belgesel film üzerinde çalıştık ve nihayetinde başarılı bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Ayrıca yapımda, Kazakfilm’in en önde gelen oyuncuları yer aldı.” şeklinde konuştu.

Kazıbek Bi kimdir?

Sır Derya yakınlarında doğan ve Karakesek boyundan olan Kazıbek Bi, edebi kişiliğinin yanı sıra, çeşitli Kazak Hanlarına iç ve dış politika konusuna danışmanlık yaptı. Moğol Cungarların işgali sırasında yurt çapındaki direnişi örgütleyen önemli isimlerden biri olarak ön plana çıktı.