• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kırım Tatarları Rus Zulmü Kurbanları İçin Dua Edecek

featured

Rus işgali altındaki Kırım’ın Bahçesaray şehrinde 12 Mayıs günü iki mevlit düzenlenecek.

Rus işgali altında bulunan Kırım’ın Bahçesaray kentinde 12 Mayıs günü, Kırım Tatarları bir yıl önce o gün 4 Kırım Tatarının sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında tutuklanması (Bahçesaray dörtlüsü) ve aynı gün “Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğünü bozmaya yçnelik çağrı” yaptığı gerekçesiyle Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’a karşı dava açılması nedeniyle 2 mevlit düzenlenecek.

Konuyla ilgili bilgi veren İlmi Ümerov, Kırım Tatar İlk mevlidin Hanlar Çayırı (6. Mikrorayon) mahallesi camisinde Cuma namazından hemen sonra yaklaşık saat 13.30’da yapılacağını, ikinci mevlidin de  Bahçesaray, 5. Mikrorayon, Lazurnaya sokağı, 67 adresinde bulunan evinin avlusunda yapılacağını bildirdi.

İsteyen herkesin söz konusu etkinliklere katılabileceğini belirten Ümerov, “Bu mevlitlerde Allah’tan haklarında dava açılanlar ve yakınlarına güç ve dayanıklılık vermesini isteyeceğiz, kaçırılan ve dönmeyenleri ya da ölü bulunanları ve vatanında halkıyla birlikte olma imkanından mahrum edilen liderlerimizi anacağız” ifadelerini kullandı.

Sözde Hizb-ut Tahrir davası bahanesiyle FSB işgal edilen Kırım’da muhalif Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri evlere baskın düzenliyor, yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor.

Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, Kırım Tatarlarının toplu olarak yaşadıkları Hanlar Çayırı (6. Mikrorayon) mahallesinde 12 Mayıs tarihinde 5 Kırım Tatarının evinde ve Kırım Tatarlarına ait Karavansaray Kafe’de arama yapıldı. Aramalar sonrasında Zevri Abseitov, Remzi Memetov, Rüstem Abiltarov ve Enver Mamutov olmak üzere 4 kişi gözaltına alındı. Bahsi geçen kişiler, Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir örgütüne üye olmakla suçlandı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 12 Mayıs 2016 tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u gözaltına almıştı.

Dönemin sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya, FSB’nin İlmi Ümerov’a karşı dava açtığını bildirerek, Ümerov’un Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmasından şüphelenildiğini ileri sürünce, Ümerov hakkında ev hapsi kararı verilmiş ve evinde arama yapılmıştı.

17 Temmuz tarihinde İlmi Ümerov, Kremlin’in kontrolü altında bulunan Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi’ne hakkında dava açılması kararına itiraz dilekçesi verdiği bildirildi. Ayrıca Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) soruşturma görevlisinin adına gönüllü olarak psikiyatrik ekspertiz yapmayı reddettiği ile ilgili dilekçe gönderdiğini bildiren İlmi Ümerov, bu ekspertizi kişiliğini itibardan düşürme ve iş itibarini küçük düşürme girişimi olarak değerlendirdiğini belirtti. Akmescit’in sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 20 Temmuz tarihinde yaptığı duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un aleyhine dava açılmasını öngören karara itiraz dilekçesini inceleyerek haklı bulmadı.

Kaynak:Kırım Haber Ajansı (QHA)

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırım Tatarları Rus Zulmü Kurbanları İçin Dua Edecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.