Kırım Türklerinden‘‘Hıdrellez’’ Bayramına Hazırlık

featured

6 Mayıs’ta Kırım Cumhuriyeti Simferopol şehrinde Kırım Tatarlarının ‘‘Hıdrellez’’ mili bayramı kutlanacak.

Bu sene düzenlenecek etkinliğe devlet temsilcileriyle birlikte Tataristan’ın Onur Sanatçıları da katılacak.

Sokakları şimdiden Bayram heyecanı sardı. Bayram sofraları için şimdiden hazırlıklar yapılıyor. Salıncaklar kurulurken at yarışı ve güreş alanı hazırlanıyor. Geleneksel motiflerin kullanıldığı ahşap sanatların, sahne gösterilerinin, Kırım müziğinin, geleneksel Kırım mutfağının ve kültürünün konuklara tanıtılacağı yemek yarışması gibi birçok etkinliğin düzenleneceği bayram için geri sayım başladı.

Efsaneye göre kirli eve Hıdrellez girmediğinden Kırım Türkleri ev temizliğini yapıyor. Bayrama özel hanımlar Tatar mutfağının en lezzetli milli yemeklerini hazırlıyor.

Hazırlıklar birçok geleneğin Bayramdan çok daha öncesinde yapılmasıyla devam ediyor. Bayramdan bir gün önce çocuklar rüyalarında kâbus görmesin diye başlarına, dudaklarına ve ayaklarına ezilmiş sarımsak sürülür. Uyumadan öncede dualar okunur.

Bayram günü kadınlar sabah erken kalkıp inekleri sağar. Evde yıl boyunca sütlü ürünler olsun diye sağılmış olan sütü evin girişine serperler. Bugün erkekler elma kadınlarsa armut diker. Öğlen saatlerinden gençler caminin yanında toplanır ve akşam yakılacak olan ateş için kuru odun ve ağaç hazırlar. Gün boyunca şarkı söylenir, dans edilir, oyunlar oynanır, erkeklerse güreşir. Akşam saatlerinde en yaşlı dede (Aksakal olarak bilinir) gençlerin hazırladığı odunlardan ateş yakar. Ateş başlangıçta çok alevli olduğu için önce üzerinden erkekler atlar, alev küçülünce kadınlar ve çocuklara sıra gelir. Ateşten atlayanların içsel olarak temizleneceğine inanılır. En son ateşin üzerine kum veya toprak dökülerek ateş söndürülür.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırım Türklerinden‘‘Hıdrellez’’ Bayramına Hazırlık

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.