• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kırımoğlu: “Şu an Kırım Tatar halkına baskı yapan rejim, Sovyet rejiminden beter”

featured

Kırım Tatar milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’da işgalden sonra sert totaliter yarı haydut devlet (rogue state) rejimi oluşturulduğunu söyledi.

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da bugün düzenlenen ve dünyadaki çatışma ve şiddeti konu alan bir konferansta konuşan Kırımoğlu, “Kırım Tatarlarının mücadelesi uzun ve ısrarlıydı, fakat sonuçta başarılıydı. Yüzlerce insan hapishanelerden, çalışma kamplarından geçti, bazıları orada hayatlarını kaybetti. Vatana dönüş için mücadele eden birçok insan vatanı göremeden sürgünde gömüldü. diye kaydederek tüm bunlara rağmen Kırım Tatarlarının vatanlarına bir damla yabancı kanı dökmeden döndüğünü vurguladı.

Üç yıl önce Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra Kırım Tatar halkı için yeni bir felaketin yaşandığını, yarımadada totaliter yarı haydut devlet (rogue state) rejimi oluşturulduğunu belirten Kırımoğlu, “Onlarca sene totaliter Sovyet rejimiyle mücadele eden halk, yine Sovyet rejiminden daha da beter bir rejimin eline düştü. Halk yarım asırlık sürgünden sonra nihayet vatanına döndü, ancak yeni baskılar insanları yeni Kırım’ı terk etmeye ve Ukrayna’nın ana kısmına taşınmaya zorluyor” ifadelerini kullandı.

Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun İnsan Hakları Komitesi, 15 Kasım tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehrinde (Ukrayna) insan hakları durumuna ilişkin kararı kabul etti. Kararda Rusya işgalci ülke olarak, Kırım, işgal edilen bölge olarak kabul edildi. BM söz konusu Kırım kararını kabul ederek, insan haklarının ihlal edilmesini, Rus işgalci yönetim tarafından Kırım Tatarları, Ukrainler ve diğer etnik ve dini grup mensubu olan geçici işgal altındaki Kırım sakinlerine yönelik ayrımcı tedbir ve uygulamaları kınamış oldu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırımoğlu: “Şu an Kırım Tatar halkına baskı yapan rejim, Sovyet rejiminden beter”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.