Merkel: Minsk Anlaşmalarına başka alternatif görmüyorum

featured

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki çatışmayı çözümlemeye yönelik yeni anlaşmalara gerek görmediğini ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün 2 Mayıs tarihinde Soçi şehrinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Angela Merkel, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesindeki çatışmayı çözümlemeye yönelik yeni anlaşmalara gerek görmediğini bildirdi.
 “Her şeyi Minsk Anlaşmaları çerçevesinde yapabiliriz.”
Gazetecilere konuşan Angela Merkel, “Açıkçası, yeni bir anlaşmanın gerektiğini düşünmüyorum. Her şeyi Minsk Anlaşmaları çerçevesinde yapabiliriz.” diye kaydetti. Bununla birlikte Merkel, tarafların bu anlaşmaların yerine getirilmesi sürecinden memnun olmadığını belirtti.

Angela Merkel, Fransa’da cumhurbaşkanlık seçimlerinden sonrada Normandiya Formatı’nda görüşmelerinde devam etmesi için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Bunun dışında Donbas’a Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün gönderilmesine de gerek olmadığı dile getiren Angela Merkel, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonunun üstlendiği görevleri yerine getirebileceği kanaatinde olduğunu, bunun için misyonun güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
 

“Bizim hedefimiz, Ukrayna’nın nihayet kendi devlet sınırına erişmesini sağmak.”

Rusya’nın sözde cumhuriyetlerin (terör örgütü Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri) belgelerini tanıması, işgal edilen bölgelerde Ukrayna’ya ait şirketlerin “özelleştirilmesi” başta olmak üzere gelecekte bölünmeye neden olabilecek eğilimlerden memnun olmadığını bildiren Merkel, “Bu konular üzerinde çalışmalıyız.” diyerek Moskova ve Berlin’in “bu çatışmanın nedenlerini farklı anladığını” vurguladı.

“Bizim hedefimiz, Ukrayna’nın nihayet kendi devlet sınırına erişmesini sağmak.” diyen Angela Merkel, Moskova’ya, Donbas’ta sürekli ateşkesin uygulanması için etkisini kullanma çağrısı yaptı. Bunun, bölgede yasal yönetimi seçilmesini sağlayacak seçimlerin yapılması başta olmak üzere siyasi sürecin ilerlemesi için bir temel olacağı ifade edildi.

Ayrıca Ukrayna’nın “Donetsk ve Lugansk illerinin bazı bölgelerinin özel statüsü konusunda acı verici uzlaşmalara varmak zorunda olacağını” söyleyen Merkel, “Federal hükümet, sürece devam etmek için elinden geleni yapacak.” diye devam etti.

Kaynak:Kırım Haber Ajansı (QHA)

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Merkel: Minsk Anlaşmalarına başka alternatif görmüyorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.