• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Nazarbayev : Latin Alfabesi, Kazakistan Türklerini Bütünleştirecek

featured

Kazakistan başkenti Astana’da  bu yıl beşincisi düzenlenen Dünya Kazaklarının Kurultayı Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in başkanlığında başladı.

Bağımsızlık Sarayı’nda başlayan 5. Dünya Kazakları Kurultayı’na 39 ülkeden gelen 350 misafirle beraber 800 delege katılıyor. Delegeler arasında sanatçılar, bilim insanları, pedagoji uzmanları, aydınlar, ekonomi uzmanları, sporcular, hükümet ve kamu kuruluşları yetkilileri, medya temsilcileri bulunuyor.

Konuşmasında Latin alfabesine geçiş sürecine de değinen Nazarbayev, Kazak dilinin Latin alfabesine geçecek olmasının, Kazakların manevi birliğini artırarcağını ve küresel bilim ve eğitim sistemine entegrasyon yolunda ülkeyi bir adım daha yaklaştıracağını belirtti.

Nazarbayev, BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerinde ikamet eden Kazakların Kiril yazısını, Doğu Türkistan’daki kardeşlerinin Arap yazısını ve Batı’daki Kazakların Latin alfabesini kullandığına dikkat çekerek, Dünya Kazaklarının konuşurken aynı dili kullandığını, yazarken ise farklı yazı kullandığını ifade etti.

Yazıların farklı olmasının Dünya Kazaklarını birbirinden uzaklaştırdığını söyleyen Nazarbayev, Latin yazısının teknolojik üstünlüğünün etkisiyle Latin alfabesine geçme sürecinin hızlandırıldığını ve bu sürecin daha önce belirtilen 2025 yılından daha erken hayata geçirilebileceğini kaydetti ve Latin Alfabesinin Dünya Kazaklarını bütünleştireceğini açıkladı.

Alfabe hazırlığında Latin yazısına geçen Türki cumhuriyetlerinin tecrübeleri araştırıldığını ifade eden Nazarbayev, Kazak dilinin Latin alfabesine geçişinin okula ilk giden 1. sınıf öğrencilerinin İngilizce öğrenmesi nedeniyle daha kolay kabul edileceğini söyledi.

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Nazarbayev : Latin Alfabesi, Kazakistan Türklerini Bütünleştirecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.