Pırasa’nın İnsan Sağlığına Faydaları Neler?

featured

Cilt Sağlığına Faydaları: Etkili ve doğal bir idrar söktürcü olan pırasa bu özelliği ile bir bakıma cilt sağlını da olumlu anlamda etklemektedir. Vücudun temizlenmesini sağlar ve cilde parlak bir görünüm kazandırır.

Saç Sağlığına Faydaları: Pırasa manganez, demir, C vitamini ve folat gibi mineraller açısından iyi bir kaynaktır. Pırasa tüketimi saç sağlığını koruma açısından hayatiönem taşımaktadır.

C vitamini ve demir açısından çok zengin olan pırasa saçların dökülmesini engelleyebilir. Bunun yanında saç köklerini güçlendirir, hatta dökülen saçların yeniden çıkmasına yardımcı olabilir. Saç dökülmesine neden olan anemi sorununu ortadan kaldırabilir.

Damar Sağlığını Korur: Serbest radikallere karşı çok etkili olan pırasa damarların dayanıklığını arttırır ve hipertansiyon riskini azaltır. Pırasa aynı zamanda vücutta bulunan bütün dokuların sağlığını koruyan K vitaminini bol miktrada içermektedir. Bunun bir sonucu olarak sağlam ve sağlıklı damar sisteminin oluşmasına katkıda bulunur. Ayrıca bu özelliği sayesşnde kan dolaşımını hızlandırır. Bu sağlık açısından faydalıdır.

Kemik Sağlığını Korur: Pırasa K vitaminin içeriği yüksek osteokalsin, kemik sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Bir fincan pırasa tüketimi vücudun ihtiyaç duyduğu K vitaminin nerdeyse 3/1’ni sağlayabilir. Bu perspektiften bile baktığımızda pırasanın kemik sağlığı için ne kadar önemli olduğunu anlamamız için yeterli.

Kalp Saplığını Korur: Pırasa kalp sağlığı için de çok önemli mineral ve vitaminler içermektedir. Özellikle damar ve kan sağılının korunmasına önemli bir rol oynayan prasa zaten dolaylı olarak kalbin yorulmadan çalışmasına katkıda bulunmaktadır.Pırasa koroner arter hastalığı ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.

 Kronik İnflamatuar Hastalık Riskini Azaltıyor: Kronik inflamasyon, kalp sağlığı için zararlıdır. K vitaminini bol miktarda içeren pırasa , diyabet, obezite ve romatizmal arterit gibi kronik iltihaplı hastalıklar ile mücadele anti-inflamatuar özelliği sayesinde  fayda sağlayabilir.

Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: Pırasa sindirim sistemi dostu beninler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi, sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur.  Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir.

Kansere Yakalanma Riskini Azaltır: Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır. Prostat, kolon ve yumurtalık kanserlerine yakalanma riskini azaltabilir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Pırasa kilo vermeyi sağlar. Ayrıca pırasa doğal bir iştah kapatıcıdır. Pırasanın yüksek miktarda lifle içermesi uzun süre açlık hissini bastırır. Bunun yanında çözünür ve çözünmez lifler bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar, bunun bir sonucu olarak da kabızlık gibi kilo vermeye engel olan hususları ortadan kaldırır.

Göz Sağlığını Korur: Pırasa lutein ve zeaksantin açısından zengindir ve bu maddeler göz sağlığı açısından hayati önem taşımaktadırlar. Bu maddeler, DNA ve hücreleri koruduğu gibi, göz zarlaını zararlı güneş ışınlarından ve mikroplardan korurlar. Düzenli olarak pırasa tüketimi ayrıca yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan makula dejenerasyonu hastalığına yakalanama riskinden gözleri korur.

Hamilelikte Faydalıdır:  Pırasa, aynı zamanda folat (folik asit) olarak bilinen B9 vitamini bakımından zengindir. Folatlar hamile kadınların beslenme sürecinin önemli bir parçasını oluşturur. Bu madde ayrıca yeni hücrelerin oluşması için ihtiyaç duyulan başlıca maddeler arasındadır.

Kolesterol Sağlığını Korur:  Pırasa bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak kolesterol seviyelerini azaltmada önemli bir rol oynar. Aynı zamanda vücudun ekstra kolesterol potansiyelini dışarı atarak  karaciğerde kolesterol üretimini azaltır. Pırasa vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardım eden antiseptik özellikler taşır. Böylece kolesterol seviyesini dengeli seviyede tutmaya yardımcı olabilir.

Antioksidan Olarak Pırasa: Pırasa polifenoller gibi antioksidanlar kaynaklandır. Serbest radikallerin, önlenmesi başta olmak üzere yaşlanma hızının yavaşlaması gibi sağlık açısından bir çok önemli faktrörde bünyeye yardımcı olur.

Sağlık Açısından Diğer Faydaları: Pırasa doymamış yağlar içermektedir ve bu solunum yolları için faydalıdır. Grip, nezle, soğuk algınlı ve öksürük gibi sorunların kısa sürede atlatılmasını sağlayabilir. Pırasanın içerdiği bol miktardaki manganez, fosfor ve folatlar merkezi sinir sistemi üzerinde önemli etkiler yapabilir. Bu maddeler özellikle konstantrasyon sağlama noktasına belleğe yardımcı olabilirler.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Pırasa’nın İnsan Sağlığına Faydaları Neler?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.