Prof. Dr. İlber Ortaylı ” Herkes Genel Kurmay Başkanı Kesilip, Akıl Veriyor”

featured

Prof. Dr. İlber Ortaylı, İzmit Belediyesi tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen, “1. Dünya Savaşı ve Günümüz Perspektifinden Orta Doğu” konferansında konuştu.

Prof. Dr. Ortaylı, oturum yöneticisinin Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin sorusu üzerine, “Şu anda hiçbir şekilde Afrin için konuşamazsınız çünkü orada savaş devam ediyor. Herkes genelkurmay başkanı kesilip de akıl verirse bu akıllı görünüm değildir, olmaz. Yani savaş sırasında, savaşın gidişatında 40 kafadan ses çıkmaz. Başka şeyler tenkit edilebilir ama o başka.” dedi.

Türk algısının basit bir şey olmadığını dile getiren Ortaylı, bu algının Orta Doğu’da, Batı Avrupa, Orta Avrupa ve Balkanlar’da da farklı olduğunu kaydetti.

Ortaylı, algıların hepsinde yanılma payı olduğunu, büyük ölçüde eğitimin getirdiği algı olduğunu vurguladı.

“Mesela Varşova’da sarayda bir konferans veriyorduk, güya seçkin Varşovalılar geldi. Sorular şaşırtıcıydı, Türkler için ‘Siz bizi niye seviyorsunuz, biz sizi yendik.’ diyorlar. Ne zaman yendiniz? 1683’te peki ne olur o tarihteki yenilgide? Çünkü ondan evvel Türkler Podolya’ya girmiş, hepsini unutmamışlar, hepsini hatırlıyorlar. Türklerin 1683’te ne olduğundan haberi yok.”

Prof. Dr. Ortaylı, Türklerin savaşla barışları hatırlamalarının mümkün olmadığını çünkü hiçbir toplumda insanların hafızasının bu kadar geniş olmadığını dile getirdi.

“O hafızalar da belirli bir yere konsantre olmaz. Bazı toplumlarda bu konsantrasyon vardır. Mesela Polonya gibi bir ülke için var olma yok olma savaşında tarihler önemlidir. Onun Türk imajı başka bir şeydir. Ondan dolayı abuk sabuk politikalar takip eder. Oturur sözde Ermeni jenosidini tasdik eder. Oradaki mebuslara sorsan kaç tane Ermeni ne, Türk ne doğru dürüst bilgi geliyorsa şaşarım ama böyle bir şey diyor çünkü tehlikeli bir kavim diyor. Niye tehlikeli desen onu da bilmiyor. Böyle bir algısı var. Her algı realiteye uymaz.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Prof. Dr. İlber Ortaylı ” Herkes Genel Kurmay Başkanı Kesilip, Akıl Veriyor”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.