“Rus yanlısı eylemciler otobüslerle getirildi”

featured

Çiygöz davasında ifade veren bir tanık daha Rus yanlısı eylemcilerin 26 Şubat mitingine organize olarak otobüslerle getirildiğini doğruladı.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalciler tarafından sözde 26 Şubat davası kapsamında yasa dışı olarak yargılanan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’e karşı açılan dava incelenmeye devam ediyor.

19 Nisan tarihinde yapılan duruşmada savunma tarafının tanıkları olan Bekir Mamutov, Yekaterina Mamutova ve İbrahim Çegertma ifade verdi.

Çegertma 2014’da Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi olduğunu ve Kırım Devlet Eğitim ve Pedagoji Yayınevi’nde (Krımuçpedgiz) çalıştığını anlattı.

25 Şubat’ta KTMM’nin toplantısı sırasında Kırım Parlanemtosu milletvekillerinin bir kısmının olağan üstü oturum düzenlemeyi teklif ederek ayrılıkçı kararlar almaya planladığını öğrendiğini anlatan Çegertma, “Çubarov Parlamento binası önünde Ukrayna toprak bütünlüğüne destek vermek amacıyla eylem düzenlemeye teklif etti. O sırada kendisi milletvekillerini yasa dışı kararları almamaya ikna etmeyi planlıyordu. KTMM toplantısında katılımcının sayısı, katılımcıların mitinge getirilmesi konuları tartışılmadı, çünkü Meclis’in bu kadar kısa sürede insanların getirme konusunu organize etme imkanı yoktu” diye kaydetti.

“Otobüsler gelenler Ukrayna yanlılarına plasik şişe fırlattı”

Çegertma 26 Şubat 2014 sabahı  Kırım Parlamentosu binasından iki yüz metre uzaklıkta bulunan çalışma yerine geldiğini ve  saat 10.00’da da mitinge gittiğini anlattı. Bir saat sonra işe dönmesi gerektiğini belirten Çegertma daha sonra yine iş yerinden mitinge döndüğü zaman Puşkina sokağında park etmiş altıdan fazla otobüs gördüğünü belirtti. Otobüslerin plaka numaralarının Sivastopol’a aitti ve onlardan ellerinde Rus bayrakları ve plastik su şişeleri tutan insanların iniyordu.

Ayrıca Çegertma miting sırasında Rus yanlısı eylemcilerin Ukrayna yanlısı eylemcilere plastik şişeleri fırlatmaya başladığını belirtti.

Tanık Yekaterina Mamutova, 26 Şubat mitingi sırasında Ahtem Çiygözü gördüğünü ve onun hiçbir yasa dışı eylemde bulunmadığını kaydetti.

Mamutova, daha önce sorgulanan savunma tanıklarının ifadelerini doğrulayarak, Ukrayna yanlısı eylemciler tarafından şiddet kullanılmadığını anlattı.

ırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde düzenlenen mitingde “kargaşa” organize etmek suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlanıyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’e karşı açılan davanın incelendiği 2 Şubat’ta yapılan duruşmada Aluşta Kırım Tatar Bölge Meclisi’nin eski Başkanı Enver Arpatlı tanıklık etti. İfade verdiği sırada Enver Arpatlı, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önündeki miting organizasyonundan Zaur Smirnov’un sorumlu olduğunu kaydetti. Böylece işgalcilerin Ahtem Çiygöz’e karşı ileri sürdüğü suçlamalar doğrulanmadı.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük bir miting yapıldı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istemişti.

Kaynak:Kırım Haber Ajansı (QHA)

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Rus yanlısı eylemciler otobüslerle getirildi”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.