• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Rusya ve Çin’den Baltık Denizi’nde Ortak askeri tatbikat

featured

Rusya ve Çin Deniz kuvvetleri Baltık Denizi’nde ilk defa ortak askeri tatbikat yapacak. Bu yılın bahar aylarında Şanghay’daki donanma üssünden ayrılan tatbikata katılacak Çin savaş gemilerinin, Cuma günü Kaliningrad yakınlarındaki Baltijsk Rus donanma üssünde olmaları bekleniyor.

NATO SÖZCÜSÜN’ DEN İLK AÇIKLAMA

NATO sözcüsü Piers Cazalet, Çin savaş gemilerinin dikkatle izlendiğini söyleyerek ‘‘Üç Çin savaş gemisinin Rusya’nın tatbikatına katılmak üzere Baltık Denizi’ne yöneldiğini biliyoruz. Uluslararası kurallara uyulduğu müddetçe her ülkenin tatbikatlara katılma hakkı vardır’’ diye konuştu.

Çin’in ortak tatbikata katılmak üzere gönderdiği savaş gemileri içinde donanmanın en modern savaş gemilerinden 052D tipi bir destroyer de bulunuyor. Askeri gözlemciler 052D tipi destroyerlerin bu yıl hizmete sokulduğunu, nispeten daha büyük ve hızlı olduğunu, güçlü silahlarla donatıldıklarını, hava ve deniz hedeflerini füze ve torpidolarla vurma kapasitesine sahip olduklarını belirtiyor.

İSVEÇ’DEN TATBİKAT İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILDI

İsveç Savunma Araştırmaları Enstitüsü uzmanlarından Fredrik Westerlund tatbikatın en başta İngiltere, Fransa ve ABD gibi büyük güçlere gönderilen ‘güvenlik politikası sinyali’ olduğunu belirterek ‘‘Çin’in Baltık Denizi’nde askeri kapasite oluşturmak için bir nedeni yok. Bu Baltık Denizi’nde askeri kapasite oluşturmaktan daha ziyade politika ile ilgili bir durum’’ dedi.

Rusya’dan yapılan açıklama ise ‘‘Joint Sea’’ adı verilen tatbikata her iki ülkeden toplam 10 savaş gemisi ile bir düzineden fazla uçak ve helikopter katılacak.

Son zamanlarda Rus savaş uçakları ile gemileri ile NATO ve müttefiklerinin uçak ve gemileri arasında tehikeli yakınlaşma ve sürtüşmeler yaşandığını hatırlatan Fredrik Westerlund ‘‘Tatbikat süresince batının Rus-Çin ortak platformuna karşı  istihbarat faaliyetlerinde bulunacağını öngörebiliriz. Bunun Rusya ve NATO arasındaki mevcut gerginliği arttıracağını zannetmiyorum. Ancak batılı istihbarat platformanlarının izinsiz bir şekilde tatbikat sahasına girmesi ya da Rus ve Çin savaş gemilerinin bunları sert bir şekilde uzaklaştırmaya çalışması sürtüşmelere neden olabilir’’ değerlendirmesinde bulundu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Rusya ve Çin’den Baltık Denizi’nde Ortak askeri tatbikat

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.