Şehid İlhan Egemen Darendelioğlu Anıldı

featured

Aydınlıkçılar tarafından hedef gösterilerek 1979 yılında Şehid İlhan Egemen Darendelioğlu mezarı başında anıldı. MHP Adana İl Başkanlığı, Taş Medreseli Ülkücüler ve bir grup Türkçü’nün katıldığı anma konuşmalar ve Kur’an okunması ile son buldu.

Taş Medreseliler adına konuşan Fuat Toygar, Darendelioğlu’nun Türk Milliyetçiliğindeki yeri ve önemini anlatan konuşma yaptı. İlhan Egemen Darendelioğlu’nun yeğeni Kılıç Aslan Egemen dinleyicilere Darendelioğlu ile ilgili anılarını anlatarak onun görüşleri hakkında fikir verdi.

İlhan Egemen Daredelioğlu Kimdir

Mersin’in Tarsus ilçesinin Kürkçüler köyünde 1921 yılında dünyaya geldi. İlkokulu köyünde okudu. Tarsus’ta Çukurova Ortaokulu’nu bitirdi. Adana Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Yüksek tahsil için İstanbul’a geldi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nü bitirdi. 1948’de Yeni Bozkurt dergisini yayımladı. 1950’de askere gitti. Askerlik görevini yedek subay olarak tamamladı. Askerlik sonrasında İstanbul’da Türkçe öğretmenliği yaptı. Basın hayatına atıldı. Bayezid’de Toprak Matbaası’nı kurdu. 1954 yılında Toprak isimli mecmuayı yayımlamaya başladı.

Bu mecmuayı şehid edildiği 1979 yılına kadar yayımladı. Öğrenciliğinden beri Türk Milliyetçiliği teşekküllerinde çalışan Darendelioğlu, 1965 yılında Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği’nin genel başkanlığına seçildi. 1969 seçimlerinde Adalet Partisi’nden İstanbul milletvekili oldu. Partide milliyetçilerin tasfiyesi üzerine, tasfiye edilenlerin Ferruh Bozbeyli başkanlığında kurdukları Demokratik Parti’nin kurucularından oldu. Bu partinin Adalet Partisi tarafından yutulması üzerine Milliyetçi Hareket Partisi’ne katıldı.

MHP İstanbul il teşkilatında görev alarak faal siyasî hayatını sürdürdü. Değişik gazete ve dergilerde yazar olarak görev ifa eden Darendelioğlu, Bizim Anadolu gazetesinin başyazarlığında yaptı. 19 Kasım 1979 tarihinde yayınlamakta olduğu Toprak dergisinden çıkıp arabasına binerken çapraz ateş ile düzenlenen haince planlanmış suikast ile sonucu şehid edildi. Cenazesi doğduğu Kürkçüler köyünde toprağa verildi.

 

 

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Şehid İlhan Egemen Darendelioğlu Anıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.