• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Soçi Zirvesi’nde Ülkemize Çirkin Provokasyon

featured

Soçi’deki toplantıya katılması sağlanan terörist Mihraç Ural Rusya tarafından resmî olarak ağırlandı.

Dün 30 Ocak tarihinde, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi kapsamında garantör ülke heyet başkanları istişare toplantısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Soçi’de düzenlenen Suriye konulu Ulusal Diyalog Kongresi’nin kapanışında yaptığı konuşmada, sonuç bildirisinde alınan kararları açıkladı.

Anayasa komitesi kurulmasına karar verildiğini belirten BM temsilcisi, rejim delegasyonunun yanı sıra “geniş temsilli muhalefet delegasyonundan oluşan komitenin anayasal reform taslağı hazırlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına katkıda bulunmasına karar verildiği“ni söyledi.

De Mistura, anayasa komitesinde rejim, muhalefet, Suriye uzmanları, bağımsızlar, aşiret liderleri ve kadınların yer alacağını dile getirerek, anayasa komitesinin yetkileri, prosedürleri ve seçilme kriteri gibi hususlar üzerindeki nihai anlaşmanın BM gözetimindeki Cenevre sürecinde yapılacağını vurguladı.

BM temsilcisi, katılımcıların, kendisini anayasa komitesinin Cenevre’deki işlerine yardımcı olarak ataması için BM Genel Sekreterine çağrı yaptığını ifade etti.

De Mistura, “En kısa zamanda BMGK’nın 2254 sayılı kararı çerçevesinde (anayasa komitesi ile ilgili) görevimde nasıl ilerleyeceğimi belirteceğim. Bu, uygulamada anayasa taslağı çalışması için Cenevre’de bir takvim ve süreç ayarlamak gerektiği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

“Cenevre’nin rolünü çalmak istemedik”

De Mistura’nın ardından konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentyev de Soçi’den çıkan sonuçların BM gözetimindeki Cenevre sürecini canlandırması için kullanılacağını söyledi.

Muhaliflerin katılmadığı kongreye bin 393 delegenin ve 50 gözlemcinin katıldığını belirten Lavrentyev, sonuç bildirisi, katılımcıların başvurusu ve anayasa komitesi için aday listesi olmak üzere üç belgenin kabul edildiğini kaydetti.

Lavrentyev, 150 kişiden oluşan aday listesinin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya sunulacağını ifade ederek, “Cenevre’nin rolünü çalmak istemedik. Siyasi sürecin canlanmasına mümkün olduğunca fazla katkıda bulunmak istedik.” dedi.

Bu gelişmelerin Astana süreci çerçevesinde olduğunu anımsatan Lavrentyev, gelecek turun şubat ayının sonunda olacağını bildirdi.

Putin’in temsilcisi, “Anayasa komitesinin formatını ve heyetini, de Mistura belirleyecek.” ifadesini kullandı.

Muhalifleri Ankara temsil etti

Ankara’dan gelen muhaliflerin kongrenin organizasyonunda değişikleri içeren “kabul edilemez taleplerde” bulunduğu iddia eden Lavrentyev, “Kongreye katılmayan muhalefet de anayasa komitesinde temsil edilecek.” dedi.

Dışişleri Bakanlığımızdan yapılan yazılı açıklamada, son dönemde Suriye’de yaşanan ateşkes ihlalleri ve kongre konusunda giderilemeyen bir takım endişe ve belirsizlikler sonucunda Müzakere Yüksek Komitesi ve Suriye Ulusal Koalisyonu’nun kongreye katılmama kararı aldığı anımsatılmıştı. Açıklamada ayrıca, kongreye katılmak üzere Ankara’dan Soçi’ye gelen muhalefet heyetinin de kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye giriş yapmak istemediği kaydedilmişti.

Lavrov’dan açıklama

Kongre kapsamında Ülkemiz  ve İran’dan yetkililerle bir araya geldiklerini anlatan Lavrov, “Ortaklarımızla, bugün düzenlenen kongrenin sonuçlarını teşvik edeceğimizi ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın, Suriye’de herkesi kucaklayan anlaşmalara ulaşmasında her türlü yardımı yapacağımızı teyit ettik.” diye konuştu.

Kongreye katılan temsilcilerin, BM nezdinde Suriye anayasası üzerinde çalışmalara başlanmasını talep ettiğini dile getiren Lavrov, “Bugün Cenevre sürecini teşvik edeceğine yönelik bir umutla, kongre sonuçlarını BM’ye teslim etmeye karar verdik. Artık BM’den Soçi’de varılan kararlar doğrultusunda sonuca ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.

Soçi’de, Türk düşmanı terörist Mihraç Ural da vardı

Suriye İç Savaşı ve bölgedeki çatışmaların siyasi boyutuna yönelik çözüm olasılıklarının ele alınacağı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesinde Rusya, ülkemize  yönelik provokasyonlarını sürdürüyor. gerçekleştirdiği terör eylemleri ve Türk düşmanlığıyla bilinen Mihraç Ural, görüşmeler için Soçi’de Rusya tarafından resmi olarak ağırlandı.

1970’li yıllarda “Acilciler” olarak bilinen ve özellikle Hatay bölgesinde faaliyet gösteren sol terörist grubun liderliğini yapan Ural, 1980’den sonra sığındığı Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte “Suriye Direnişi” adlı örgütün lideri olarak ön plana çıktı. Örgütünün Banyas’ta gerçekleştirdiği katliam sonrasında “Banyas Kasabı” olarak anılan Ural, terör faaliyetleri ile Türk ve Türkiye düşmanı propagandalarına halen devam ediyor.

Bu açıdan Ural’ın Rusya tarafından resmen Soçi Kongresi’ne davet edilmesi, sürece dair Rusya’nın Türkiye’ye karşı ayak oyunlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Dışişleri Mihraç Ural izahatı istedi

Dışişleri Bakanlığı, terörist Mihraç Ural’ın Soçi Kongresi katılımcıları arasında görülmesi üzerine Rusya Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarından izahat talep etti.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Soçi Kongresi’ni Türkiye adına izleyen resmi heyet, THKP-C Acilciler terör örgütü lideri ve 2013 yılında Hatay/Reyhanlı’da 52 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısı sanığı terörist Mihraç Ural’ın katılımcılar arasında görülmesi üzerine, etkinliği organize eden Rusya Federasyonu Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları nezdinde girişimde bulundu.

Heyet, ismi daha önce ülkemize tevdi edilen davetliler listesinde yer almayan bu kişinin Kongre’de hazır bulunmasından duyulan rahatsızlığı kayda geçirdi ve izahat istedi.

Rus makamları, konuyu ivedilikle inceleyeceklerini ve sonuçla ilgili bilgi vereceklerini bildirdi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Soçi Zirvesi’nde Ülkemize Çirkin Provokasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.