• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Sosyal Medyada Kremlin Parmağı!

featured
A Russian flag and a 3D model of the Facebook logo is seen through a cutout of the Twitter logo in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, May 22, 2015. Russia's media watchdog has written to Google, Twitter and Facebook warning them against violating Russian Internet laws and a spokesman said on Thursday they risk being blocked if they do not comply with the rules. Roskomnadzor said it had sent letters this week to the three U.S.-based Internet firms asking them to comply with Internet laws which critics of President Vladimir Putin have decried as censorship. REUTERS/Dado Ruvic TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1E4NJ

Kremlin’e yakınlığıyla bilinen bazı iş adamlarının, sahibi oldukları çeşitli kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla Twitter ve Facebook’tan kayda değer miktarda hisse aldıkları tespit edildi.

2016 ABD başkanlık seçimlerine Rusya müdahalesi iddiaları gündemi meşgul etmeye devam ederken, Kremlin’in, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları vasıtasıyla ABD kamuoyunu etkilemeye çalıştığı yönündeki tartışmalar, çeşitli delillerle iddia edilmişti. Söz konusu deliller olarak, 30 Ekim’de, Senato Alt Komitesi’nde gerçekleştirilen oturum ve yine Senato Alt Komitesi’nin İstihbarat organı tarafından takiben düzenlenen etkinlikte “Rus trollerin” paylaşımları gün yüzüne çıkmıştı.

Artışmaların merkezinde bulunan Facebook ve Twitter, daha önce gerekli bilgileri ABD’deki soruşturma komitesiyle paylaştıklarını belirtmişti. Öte yandan iki şirketin hissedar yapısı incelediğinde, yine Kremlin’e yakınlığıyla bilinen bazı iş adamlarının, sahibi oldukları çeşitli kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla Twitter ve Facebook’tan kayda değer miktarda hisse aldıkları tespit edildi.

Halihazırda Facebook’un yasaklı olduğu Rusya’da, Twitter da yoğun baskılarla karşılaşıyor. Kendi ülkesinde Moskova’nın her iki platforma olan tutumu açıkça ortadayken, Kremlin bağlantılı hissedarların varlığının ortaya çıkışı konuyla ilgili yeni iddiaları da gündeme getirdi.

Hem Twitter hem de Facebook, halka açık şirketler olarak varlık gösterse de, Kremlin’in sosyal medya vasıtasıyla ABD kamuoyunu etkileme yönündeki çabalarının sadece “troller ve sahte hesaplar” düzeyinde kalmadığı anlaşılıyor.  Söz konusu Kremlin bağlantılı hissedarların en büyüğü olarak ise, Twitter’dan aldığı 191 milyon dolar değerindeki hisse ile DST Global olarak öne çıkıyor.

Rusya’nın devlet kontrolündeki enerji devi Gazprom’un ortağı olduğu DST Global’in kurucusu ve sahibi olarak ise Rus oligark Yuri Milner göze çarpıyor. 4 milyar dolarlık bir serveti bulunduğu tahmin edilen Milner’ın Facebook, Spotify, AirBNB, WhatsApp gibi önemli teknoloji şirketlerinde yatırımları bulunuyor. Milner ayrıca Rusya’nın en etkili teknoloji yatırımcısı olarak tanınıyor.

Milner’ın şirketi DST Global’in ortağı olan Gazprom’un, Kremlin tarafından “siyasi ve stratejik açıdan önemli çeşitli fırsatlar” için kullanıldığı daha önce pek çok kez dile getirilmişti. Yine Milner’ın Twitter’dan aldığı 380 milyon dolarlık hisse alımı, Rusya’nın ikinci büyük bankası durumundaki VTB tarafından desteklendi. Kremlin’in önemli siyasi ve ekonomik enstrümanlarından biri durumunda olan VTB ile Gazprom, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı teröristleri doğrudan desteklemesi sebebiyle ABD tarafından yaptırımlar kapsamına alınmıştı.

Ayrıca Milner’ın, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ile yakın arkadaş olduğu ve neredeyse en az ayda bir defa görüştükleri de elde edilen bilgiler arasında bulunuyor. Diğer yandan şirketteki hisselerinin büyüklüğüne rağmen Milner’ın yönetim kurulunda koltuğu ya da herhangi bir oy hakkı bulunmuyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sosyal Medyada Kremlin Parmağı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.