Suriye, BM ve BMGK’yi Göreve Çağırdı

featured

 İsrail’in Suriye’de Gerçekleştirdiği Hava Operasyonlarının Yankıları Devam Ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, düşman İsrail’in bugün erken saatlerde Suriye’ye bulunduğu saldırı konusunda Birleşmiş Milletler genel sekreteri ve Güvenlik Konseyi başkanına eş iki resmi mektup gönderdi.

BM ve BMGK’nin resmi arşivlerinde resmi bir belge niteliği taşıyan mektubunda bakanlık; düşman İsrail’e ait dört savaş uçağının saat 02:40 sularında Lübnan hava sahası üzerinden Breyc Bölgesinde Suriye hava sahasına girdiklerini ve Humus İlinin doğusu Tedmur ekseninde Suriye ordusunun bir mevkiini hedef aldıklarını ifade etti.

Suriye’nin kendini savunma hakkı çerçevesinde hava savunma sistemlerinin düşman uçaklara karşı koyduklarını belirten bakanlık, düşman uçaklardan birinin düşürüldüğünü, diğerlerinin ise geri kaçmaya zorlandığını iddia etti.

Bakanlık  İsrail’in Suriye’ye bu saldırısının ilk olmadığına dikkat çekerken, daha önce de Suriye ve halkına karşı savaşta edat olarak kullanılan teröre desteği çerçevesinde bir dizi saldırılarda bulunduğunu iddia etti. İsrail’in askeri, güvenlik, siyasi ve her türlü olanaklarını Suriye ve halkını hedef alan teröre destek için kullandığını iddia eden bakanlık; Suriye’nin zayıflatılması ve halkının masum kanlarının akıtıldığı krizin daha çok uzun sürmesi için İsrail’in terör örgütlere direk ve dolaylı desteği olduğunu iddia etti.

Bakanlık; söz konusu saldırının, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırı olduğunu, uluslar arası meşruluk ve BM kararlarına açık bir ihlal ve meydan okuma sayıldığını söyledi.

İsrail’in Suriye’ye saldırılarında öne sürdüğü iddia ve bahanelerin, her defasında kullandığı ucuz çarpıtma çabalarından başka bir şey olmadığını iddia eden yetkililer; Suriye toprakları olan Golan tepelerine ek olarak Filistin toprakları ve Lübnan topraklarının geri kalanına gayrı meşru işgalini sürdürmesini geçerli kılmada her başarısız düştüğünde bu gibi ucuz çarpıtmalara başvurduğunu iddia etti.

İsrail’in uluslar arası barış güçlerinin bulunduğu ateşkes bölgesinde de terörist unsurlara askeri ve lojistik destek temin ettiğini iddia eden bakanlık; BM’ye tabi UNDOF güçlerinin bu desteği belgelediklerine ve BMGK’ye sunulan raporlarda kanıtladıklarına vurgu yaptı.

Suriye’nin BM genel sekreteri ve BMGK başkanından İsrail’in bu açık saldırısını açık ve net bir şekilde kınamalarını talep ettiğini belirten bakanlık; aynı zamanda İsrail’in, Suriye’de terör örgütlere desteğini kesmesi yönünde sorumluluk ve görevlerini üstlenmelerini talep ettiğini vurguladı. Bakanlık; İsrail’in, BMGK’nin 2254 sayılı kararı dahil terörle mücadeleye ilişkin tüm kararlarını ciddi bir şekilde hayata geçirmenin yanı sıra İsrail’in 1981/497 sayılı kararı hayata geçirmesi ve Suriye’nin Golan topraklarından Haziran 1967 yılı sınırlarına çekilmesini sağlamada BM genel sekreteri ve BMGK başkanını göreve çağırdı.

Bakanlık İsrail’in bu saldırılarının sadece Suriye’nin değil, tüm bölge ve tüm dünyanın güvenlik ve istikrarına karşı ciddi bir tehdit teşkil ettiğini belirtti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Suriye, BM ve BMGK’yi Göreve Çağırdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.