Türk Çizgi Roman Sanatında Çok Önemli Bir İsim Oğan Kandemiroğlu

featured

2014 yılı İstanbul Tüyap Kitap Fuarı 2023 yayıncılık standında “  Kıbrıs 1571-1974 Belgesel Resimli Roman” ,”Korkuyu öldüren kahraman İBAD Bir Karabağ Efsanesi” kitapları tanıtıldı. Her iki eserleri  Suat Turgut yazdı, Oğan Kandemiroğlu çizdi.Suat Turgut ve Oğan Kandemiroğlu’na Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği 2014 yılı Türk Kültürüne Hizmet ödülü takdim edildi.

Çocukluk çağlarının vazgeçilmezi olan çizgi roman sahamız  ,uzun zamandan beri yabancı çizgi romanlar ve kahramanları tarafından işgal edilmiş durumdadır. Bir dönem Türk çocuklarına,Türk kahramanlarını öğretme düşüncesiyle eserler vererek sesini duyuran ve çok sevilen Ratip Tahir Burak’ın Barbaroslar,Sezgin Burak’ın Tarkan,Suat Yalaz’ın Karaoğlan ve Yandım Ali çizgi romanları günümüzde bulunmamaktadır.

6.Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu’nda [1] Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Refik Turan’ın “ Bizde bu işi yaygınlaştıran sevdiren Altay’dan gelen yiğit çizgi romanıyla Suat Yalaz olmuştur.” sözleri Türk çizgi roman sanatının öneminin ifadesidir.

Koloni idaresin’den –Özgürlüğe,Azınlıktan-Kıbrıs Türk Cumhuriyetine ulaşan çizgide Kıbrıs Türkleri ve Türkiye Cumhuriyetinin verdiği büyük mücadeleyi Ogan Kandemiroğlu’nun çizgilerinden okumak okuyucuya hem gurur hem de hüzünlü bir mutluluk yaşatıyor.Eser Rauf Denktaş’ın sözleriyle başlıyor ve Kıbrıs Davasına hizmet etmiş sayısız kahramanlara,şehitlerimize,Kıbrıs Halkına,kardeşlerimize ve geleceğimiz olan gençlerimize armağan edilmiş.

Kıbrıs’ın fethinden,İngiliz yönetimine terk edilmesine,1950’de Menderes dönemi,Türk Mukavemet Teşkilatının kuruluşu,TMT kuruluş kadrosu Fazıl Küçük,Rıza Vuruşkan,M.Kemal Tanrısevdi,Burhan Nalbantoğlu,Şefik Karabulut,Kenan Coygun,Cevat Giray ,Rüştü Kazan,Süleyman Eyüpoğlu, Koca Toros Rauf Denktaş tanıtılmış.

1963 olayları,Dr.Nihat İlhan’ın eş ve çocuklarının katli,Cengiz Topel’in Hava harekatı uçağının düşürülmesi,Grivas,Enosis,EOKA çetelerinin katlettiği Türkler, Demirel, Erbakan, Ecevit  ile “ne söylense az,ne yazılsa eksik olan Kıbrıs Barış Harekatımız anlatılmış” en güzel şekilde çizilmiş.   Tarih yapanların ,Tarih yazmalarının güzel  örneğini oluşturan Suat Turgut ve Ogan Kandemiroğlu ile gurur duyuyoruz.

Bu ortamda  2023 yayıncılık ve Oğan Kandemiroğlu’nun yaptığı büyük katkıyı  bilmeye   ve sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Oğan Kandemiroğlu 1965 yılında İstanbul’da doğdu.Çizime 12 yaşında Tercüman Çocuk dergisinde başladı.Çarşaf dergisinde iki seneye yakın karikatür çizdi.Tekin Aral’la Fırt,Suat Yalaz’la Karaoğlan dergisinde çalıştı. 18 yıl Türkiye Gazetesi Çocuk dergisinde hizmet verdi.1985 yılında vatani görevini yaptıktan sonra Almanya’da çalışmaya başladı.Çok sayıda Resimli roman,Film afişleri,Kitap kapakları çizdi. 1985 yılında ilk bilgisayar oyununu yaptı ( Turrican.X-out.Crown ).yurt dısında 64 bilgisayar oyunu bulunuyor. 3D modelleme ve simülasyon üzerinde çalışma yapmakta. Kim kimdir [2] Türkiye kitabında Oğan Kandemiroğlu hakkında bilgi bulunuyor.Çalışmaları yurtdışında da büyük ilgi görüyor.

Celâl ÖcalOğan Bey siz Kıbrıs Barış Harekatımızın çizgi romanını yapmış ilk ve son sanatçımızsınız bu romanı oluşturmanız nasıl oldu?

Oğan Kandemiroğlu– Ben bir asker çocuğuyum. Dedem  Fahrettin Kandemiroğlu Osmanlı ordusunda 1.Dünya Savaşına iştirak etmiş Harp Madalyası ile taltif edilmiş Miralay, babam Cenap Kandemiroğlu Süvari Yüzbaşısı idi. 1974.

Kıbrıs Barış Harekatı ortamını yaşadım. Bu konuyu çizmek içimde bir ukte idi. Belgesel resimli romanlar çocukluğumdan beri çizmek istediğim konuydu.Suat Turgut Beyle tanıştıktan sonra çizmeye başladım.Gönlümden geçen 1571 Kıbrıs’ın fethinden başlayarak Kıbrıs Türklerinin yaşadığı bütün ortamı çizmekti,bunun için Kıbrıs Gazileriyle konuştum,Cengiz Topel’in otopsi raporunu okudum.Rum vahşeti korkunç boyutlardaydı.Kitabım daha geniş olacaktı genişledikçe de kitap maliyeti artıyordu ancak 72 sayfa olarak yayımlanabildi.

 

Celâl Öcal- Siz Kıbrıs Gazisi Alb.Muzaffer Tekin’le de tanışmıştınız ,nasıl tanıştınız ?

    Oğan Kandemiroğlu– Muzaffer Tekin Ergenekon davasından uzun süre tutuklu kaldı cezaevinde kanser oldu.Kitabımda Kıbrıs harekatında gösterdiği yararlığı çizmiştim.Kitabımı elimle ona vermek istiyordum. Yayıncım Suat Turgut’la birlikte sizin de bulunduğunuz bir ortamda Muzaffer Tekin Beyle görüştüm .Çok güzel bir sohbet gerçekleştirdik yine görüşelim diyerek ayrıldık.İkinci bir görüşmemiz olmadı.Gazi Tgm.Muzaffer Tekin kısa bir zaman sonra vefat etti.Nur içinde yatsın.Saygı ve rahmetle anıyorum.

 

   Celâl Öcal-Oğan Bey Bir Karabağ efsanesi Korkuyu öldüren kahraman İbat’ın çizgi romanını da yaptınız.Bu konuyu çizmeniz nasıl oldu ?

Azerbaycan toprağı olan Karabağ’ın Ermenistan tarafından işgal edilmesi ve yapılan katliamlar yüreğimde büyük bir sızı olarak yaşıyordu. İbad’ı tanıdım mücadelesini ağzından dinledim.Bu önemli konu  ne yazık ki Türkiye’de bilinmiyordu. Türk Dünyasının kahramanı İbat’ın  Türkiye’de tanınmaması büyük eksiklikti. Bu kahramanı tanıtmak için çizdim.

 

   Celal Öcal- Bundan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

   Oğan Kandemiroğlu-Kore Savaşımızın ,Ertuğrul Gemimizin çizgi romanını da yapmak istiyorum. 1.Dünya Savaşımızın önemli gemilerinden Yavuz ve Midilli’nin,Goben ve Breslav’ın çizgi romanlarını yapmak istiyorum.  Yabancı kahramanları değil bunları çizmek istiyorum.Türk tarihine mal olmuş önemli hadiseleri öğretmek istiyorum.

 

Celal Öcal-Nasıl Yahya Kemal ,Münir Nurettin Selçuk dostluğu Türk Musikisinin,Türk Edebiyatının en güzel bestelerini  oluşturduysa, sizin de Suat Turgut’la olan dostluğunuz sanat gücünüzün Kıbrıs ve İbat çizgi romanlarının hayat bulmasını sağladı. Yıllardan beri Türk Tarihinin gerçek kahramanlarını çizgi romanlarla tanıtma mücadelesini fedakarlıkla sürdüren  Suat Turgut’a 2023 yayıncılığa,  büyük sanat gücünüzle   ,Türk tarihinin tanıtılmasında yaptığınız çalışmalar nedeniyle size, çok teşekkür ediyor, tebrik ediyor,başarılarınızın devamını diliyoruz.

[1] 6.Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu,24-26 Temmuz 2017 Aydın Üniversitesi

[2] Kim Kimdir Türkiye 2007 .Ogan Kandemiroğlu  s.628

http://www.kandemiroglu.com.tr/

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türk Çizgi Roman Sanatında Çok Önemli Bir İsim Oğan Kandemiroğlu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.