Afganistan’da Türkler ”Milli” Hakları İçin Sokağa Çıktı

featured

Afganistan’da Özbekler ve Türkmenler Peştun milliyetçisi hükümete karşı protesto gösterilerine başladı.

Afganistan’da yaşayan Özbek ve Türkmenler milli hakları için protesto eylemlerine başladı. Afganistan’da hükümetin Peştun milliyetçisi adımlarına karşı çıkan Türk halkları bir haftadan beri ülkenin çeşitli bölgelerinde protesto eylemleri gerçekleştiriyor.

Güney Türkistan olarak da bilinen Afganistan’ın kuzey bölgelerinde yaşayan Türkmen ve Özbek Türkleri Eşref Gani yönetiminin Peştun merkezci uygulamalarına karşı sokaklara döküldü. “Kuzey bölgelerinde ayrımcılığa son” sloganları ile sokaklara inen göstericiler Özbek lider Abdürraşid Dostum’un portrelerini de taşıdılar.

Ülkenin kuzeyindeki Belh, Mezarı-ı Şerif, Kunduz gibi şehirlerde protesto eylemleri gerçekleştiren Türklere bölgedeki diğer Peştun olmayan halklardan da destek geldiği gözlemlendi. Abdürraşid Dostum gibi siyasi arenadan uzaklaştırılan Tacik liderlerin portreleri de Tacik göstericiler tarafından alanlarda taşındı. Taciklerin de ülkedeki Peştun milliyetçisi politikalardan şikayetçi olduğu belirtiliyor.

KUZEY İTTİFAKI YENİDEN CANLANABİLİR

Afganistan bayrakları ve başta Abdürraşid Dostum olmak üzere diğer kuzey bölgelerinin politikacılarının portrelerini taşıyan göstericiler hükümette ülkede bulunan azınlıklara da yer verilmesi gerektiğini belirttiler. Afganistan’da Taliban ile mücadelenin en güçlü bir şekilde yapıldığı “Kuzey İttifakı”nın Afganistan’da yeniden vücut bulması bekleniyor.

Gelecek seçimler için Abdürraşid Dostum Salahuddin Rabbani ve Balh, Herat gibi önemli kuzey şehirlerinin valileri yeni bir ittifaka girişmiş durumda. Özbek ve Türkmenlerin lideri olarak görülen Abdürraşid Dostum’un haricinde Taciklerin ünlü komutanlarından Atta Muhammad Nur ve Hazaraların önemli liderlerinden Muhammad Mohaqiq gibi isimler koalisyonun önemli isimleri olarak görüldü. Bunun neticesinde ülkenin güneyi ve merkezindeki Peştun çoğunluğun lideri Eşref Gani’ye karşı Özbekler, Tacikler ve Hazaralardan oluşan bir “Kuzey Koalisyonu” ortaya çıktı. Bu isimler geçtiğimiz aylarda Ankara’ya gelerek Abdürraşid Dostum önderliğinde bir araya gelmişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Afganistan’da Türkler ”Milli” Hakları İçin Sokağa Çıktı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.