Cudi’de Anadolu Parsı Görüldü İddiası

ŞABLON2 - 2021-05-11T182319.277

Şırnak Cudi Dağı eteklerinde, nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsının varlığını sürdürdüğünü ortaya çıkaran 3 fotoğraf çekildi.

arım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 3’üncü Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Şırnak Şube Müdürlüğü yürütücülüğü ve Ekoiz Çevre Danışmanlık firması yükleniciliğinde yürütülen ve Şırnak ilinin biyoçeşitlilik araştırması kapsamında kurulan fotokapanlarla, soyu tükendiği düşünülen Anadolu parsına ait 3 fotoğraf elde eldildi.

Anadolu Parsı’nın varlığına ilişkin yıllardır çalışmalar yapan Prof. Dr. Ahmet Karataş, “Rastgele fotokapanlar kuruluyor ve ne var ne yok envanter çalışmaları yapılıyor. Aynı bölgede sırtlan, porsuk gibi diğer türler de çıktı. Envanter çalışması sırasında binlerce fotokapan görüntüsü içinde bunlar da denk geldi. Anadolu parsı bilim dünyasında ilk defa 1856 yılında İzmir’in Nif Dağı’nda vurulan bir örnekle tanıtılıyor. O günden beri, yani yaklaşık 160 yıldan fazladır Türkiye’de bu hayvanın varlığını biliyoruz” açıklamasını yaptı.

1974’te Ankara Beypazarı’nda vurulan ve MTA’da doldurulmuş olarak sergilenen Anadolu parsını hatırlatan Prof. Dr. Karataş, “Ondan sonra 1976’da Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda vuruluyor ve o gün bugündür hep bir efsane gibiydi. Hem basın hem de sosyal medya üzerinde birçok fotoğraf yayımlandı. Bazısı post olarak yerde yayılmış haldeydi. Ama büyük kısmı spekülatif görüldü”  ifadesini kullandı.

En son Diyarbakır’da 5-6 yıl evvel Çınar ilçesinde vurulan parsı hatırlatan Prof. Dr. Karataş, “O zaman başladı dedikodular, sosyal medyada ‘Bu bizim mi, İran’ın mı, Kafkasya’nın mı?’ Zaten ne zaman böyle ilginç bir şey bulunsa hemen ‘yurt dışından gelmiştir’ yaklaşımı söz konusu oluyor. Yani bizim doğamızda 1850’li yıllara kadar aslanın yaşadığını bile söylüyoruz. 1900 başlarında üç tür ceylanımız var ve daha nice hayvan türünün yaşadığını biliyoruz. Bugün ceylan iki tür kaldı. Anadolu’da yaşadığına dair çita, aslan hep bilimsel yayınlarda geçiyor. Ama bir kısmı bunların soyu tükenmiş bir kısmı ceylanda olduğu gibi varlığını sürdürüyor. Bizde bir şey görüldüğünde yani illa kökenini yurt dışına dayandırmak gerekmiyor” dedi.

 

 

 

Exit mobile version