Dünya’nın En İyi Piyade Tüfekleri

Ak-12 Sabit Haber

İşte sizler için derlediğimiz Dünya’nın En İyi Piyade Tüfekleri, bu yazımızda dünyada en çok kullanılan ve en iyi performansı veren 10 piyade tüfeğini sizler için derledik.


AK -12 : Gelecek zamanda Rus Silahlı Kuvvetleri’nde yerini alması için tasarlanmış, genel amaçlı standart piyade silahı olacak şekilde dizayn edilmiş bir saldırı tüfeğidir. Silah, ilk olarak 2010 yılında geliştirilmeye başlandı.

Modern savaş alanlarına uyum sağlayabilmesi için nerede ise bütün saldırı tüfeklerinde kullanılan picatinny rail, bu silah için de uyarlanmış. Silahın görüş arasını kapsayacak olan ana picatinny rail (iki parça halinde, büyük kısmı arka kapağın üstünde), sağ-sol ve namlualtı olmak üzere 4 tane picatinny rail uyarlanmış. Daha temiz nişan alınabilmesi için arka nişangah ön üst kapakçıktan arka kapağın arkasına taşınmış.


M16A4 : Tüfek, ön cephedeki Amerikan birliklerinin piyade tüfeğidir. ACOG optik nişangah takılabilir. Kullanıcıya ani manevra kabiliyeti sunar.

AN-94 : Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı AK-74’lerin yerini alması için 1997yılında Gennadiy Nikonov tarafından tasarlanmış Abakan kod adlı saldırı tüfeğidir. Ancak silah hem gaz işlemeyi hem de kısmen kısa geri tepme işlemeyi birlikte kullanan, kullanacak personelin eğitimini zorlaştıran ve üretim maliyetini arttıran çalışma sistemine sahiptir. Bu yüzden silah sadece Spetsnaz, OMON, MVD ve birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır.

Silah, şarjöründen çektiği iki mermiyi mekanizmada tuttuktan sonra tetik grubunda bulunan 2’li atış modunda 1800 devirle atabilmektedir. 1800 devirlik atış ayrıca tam otomatik modda her tetik çekmede atılan ilk iki mermide de uygulanır ancak tetik çekilmeye devam edilirse silahın atış hızı 600 devire düşmektedir. Atıcı tetiği bıraktığında mekanizmaya sürülen mermi haricinde ikinci mermide mekanizmaya alınır. Hafif makineli tüfekleri bile geçen yüksek devir, iki merminin 100 metrede aynı deliğe sığabilmesi gibi keskin nişancı tüfekleri kadar son derece etkili bir atış performansına sahiptir. Silaha ayrıca GP-30 bombaatar, taktik lazer veya fener, optik nişangah v.b şeyler takılabilmektedir.

TAR-21 : İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan piyade tüfeğidir. İlk olarak 2003 yılında 15 000 adet civarında üretilmiştir. Hindistan tarafından 20 milyon dolarlık anlaşma yapılmış olmasının yanında, halihazırda Hırvatistan tarafından test edildiğine yönelik söylentiler vardır.

21.yüzyıl saldırı silahı tasarımı kapsamında, proje ilk olarak TAR-21 (Tavor Assault Rifle)olarak adlandırılmıştır. Silahın tasarımına 1991 yılından itibaren,IMI ve İsrail Silahlı Kuvetlerinin ihtiyaç ve alan tecrübesinden yararlanmak maksadıyla sıkı bir işbirliği ile başlanmıştır. İlk prototip 1998 yılında üretilmiş ve 2002 yılına kadar test edilmek üzere orduya tevdi edilmiştir. Test sonuçları İsrail ordusu tarafından oldukça memnuniyet verici bulunmuştur. Tam bu sırada ABD tarafından komik denecek bir fiyatla oldukça fazla sayıda M4’ün İsrail’e verilmiş olması IMI Tavor TAR-21in geliştirilme aşamasında bir miktar yavaşlamaya yol açmıştır. IMI Tavor TAR-21, İsrail piyade birliklerinin gelecek dönemdeki muhtemel sadırı tüfeği olacaktır.

IMI Tavor TAR-21, namlu uzunluğundan taviz vermeden silahın boyunun avantajlı bir biçimde kısaltılması sistemi olan bullpuptarzı bir silahtır. Kovan atım boşluğunun kolaylıkla yer değiştirilebilmesi ile hem sağ hem sol elini kullanan atıcılar tarafından kullanılabilmektedir. Silah, halihazırda nerdeyse tüm batılı ülkelerce kullanılmakta olan 5,56 mm NATO mühimmatı kullanmaktadır. Hafif kavisli şarjörü 30 fişek kapasitelidir. Şarjörleri M4 şarjörleri ile aynıdır ve STANAG’a uygundur. Bu durum, halen geniş bir şekilde M4 lerin İsrail ordusu tarafından kullanılıyor olmasından dolayı önemli bir avantaj sağlamaktadır. Birçok parçasının polimerden üretilmiş olması ciddi derecede hafiflik kazandırmıştır. Klasik nişangah yerine lazer noktalayıcı, MARSveya MEPRO nişangah sistemleri ile donatılmıştır.

M4 KARABİNA : Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nin standart piyade tüfeği olan M16’dan sonra en çok kullanılan tüfektir.  STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir. Oldukça ergonomik bir tasarıma sahiptir. Fakat tekli atışlarda atıcının fiziki gücüne ve deneyimine bağlı olarak değişse bile sert geriye vurma söz konusudur.

M4, tam otomatik, yarı otomatik ve 3’lü yarı otomatik gibi üç ayrı atış sistemine sahiptir. Ayrıca bir de kilit sistemine sahiptir. Genel olarak 30 mermi alan şarjörü tam otomatik sistemde bir anda boşaltılırsa silahın kabzası biraz ısınabilir ama bu M16’daki kadar fazla değildir. Rail Interface System (RIS), silahın üstündeki aparat takılabilen ray sistemidir. Silahın üstündeki ve namlusunun arkasındaki bu tırtıklı bölüm silaha değişik nişangahlar takılması için yapılmıştır. Bu sistem sayesinde silaha lazer, bombaatar, gece görüş, aydınlatma feneri, lazer işaretleme (red dot) ve hatta pek kullanılmasa da minik bir pompalı tüfek bile takılabilir (M26 Modular Accessory Shotgun System). Yüksek teknoloji ile her gün biraz daha geliştirilen M4’ler günümüzün en kullanışlı silahlarından biri haline geldi. M1 Garand’lara benzeyen bir nişan sistemi vardır ve bu sayede sakin bir anda çok keskin bir atış yapılabilir.

G36C : Almanya Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan özel kuvvetler silahıdır. Ön el kundağında sadece 2 delik bulunur ve dipçiğide kısa mesafe atışta rahatlık için kısaltılmıştır. G36C  hazır dürbünle değil, ray üzerinde gez ve arpacıkla standart gelir. Taşıma kolu alçaltılmıştır ve modifiye edilmeye (lazer, dürbün v.b.) çok açık bir silahtır. Tercihe göre geleneksel G36 dürbünü de takılabilir.

QBZ-95 : Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun ve diğer askeri ve güvenlik güçleri tarafından kullanılmaktadır. QBZ-95, 5.8×42mm DBP87 adlı yeni geliştirilen bir mühimmat kullanmaktadır ve standard piyade tüfeği, karabina ve hafif makineli tüfek olmak üzere ortak bir tasarım kullanan ateşli silahlardan oluşan bir sistemden oluşmaktadır.

 KH 2002 : İran silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan piyade tüfeğidir. Ağırlığı 3.70 kg’dır. Etkili menzili 450 m ‘dir. 

AUG-A3 : Avusturya yapımı piyade silahıdır. Türkiye’de Bordo bereliler ve Polis Özel harekat tarafından yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Ağırlığı 3.6 kg olan silahın etkili menzili ise 450-600 m’dir. 

FAMAS : Fransa silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan piyade tüfeğidir. Silahın ağırlığı 3.61 kg’dir. Etkili menzili 300 m’dir.

 

 

Exit mobile version