• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Elektrik abonelerine Mayıs ayında zamlı tarife

featured

Elektrik abonelerine Mayıs ayında zamlı tarife Sözcü’de yer alan habere göre, sene başında elektriğe yapılan yüzde 127’lik zamma tepkiler sürerken, alçak gerilim sanayi abonelerinin 1 Nisan’dan itibaren geçerli elektrik tarifesi yaklaşık yüzde 20 zamlanmıştı. Yılbaşı ve nisan ayında yapılan elektrik zamları sonrası maliyet artışları nedeniyle yeni zammın kapıda olduğu belirtildi.

Özellikle mesken abonelerine verilen elektrikte üretim maliyeti ile satış fiyatı arasındaki farkın yüzde 92’ye çıkması nedeniyle durumun sürdürülemez olduğu ifade edildi.

Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, normalde sektörde zammın temmuzda beklendiğini ifade ederken maliyetlerin artmasından dolayı gelecek olan bu zammın mayıs ayına çekildiğini aktardı.

Şu anda mesken düşük tüketim satış fiyatının kilovatsaat (kWh) başına 1,26 TL, üretim maliyetinin ise 2,41 TL olduğunu vurgulayan Çağada Kırım, maliyet artış hızının böyle devam etmesi durumunda ağustos ayında üretim maliyetinin 3,54 TL’ye çıkacağını kaydetti.

Bu durumda aradaki farkın yüzde 92’den yüzde 181’e çıkacağını ifade eden Kırım, zammın gecikmesi durumunda oranının da katlanarak artacağını, zammın büyütülmek istenmeyeceğini dile getirdi.

BOTAŞ’ın elektrik üretim doğalgaz tarifesinin Ocak 2021’den bu yana standart metreküp başına 1,41 TL’den 10,75 TL’ye yükseldiğini belirten Çağada Kırım, artış oranının yüzde 600’leri bulduğunu kaydetti. Tüm maliyetin elektrik satışına yansıtılmadığını ifade eden Çağada Kırım, ancak bunun sürdürülemez bir noktaya geldiğinin altını çizdi.

Kırım, “Tüm abone gruplarına zam bekleniyor. Zam oranını tahmin etmek şu an mümkün değil ama rakamlar ortada” diye devam etti.

Daha fazla haber için : www.sabithaber.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Elektrik abonelerine Mayıs ayında zamlı tarife