İsviçre’de Üniversite Okumak İçin 2022 Başvuru Şartları

featured

İsviçre, Avrupa’nın en prestijli üniversitelerine sahip ülkelerinden biridir. QS Dünya Üniversite Sıralaması 2019 verilerine göre İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ve Lozan Politeknik Üniversitesi gibi İsviçre üniversiteleri dünya sıralaması içerisinde en iyi 30 üniversite arasında yer almaktadır.

Uluslararası sıralama tablolarında güçlü bir varlığa sahip olmanın yanı sıra İsviçre’deki üniversiteler öğrenci ve akademik toplulukları açısından da oldukça popülerdir. İsviçre en iyi üniversiteleri bünyesindeki uluslararası akademik personel yüzdesi diğer ülkelerdeki üniversitelerle kıyaslandığında gayet yüksek bir performans sergilemektedir.

İsviçre’deki yaşam kalitesi hemen hemen dünyada bulunan tüm ülkelerden daha üst düzeydedir. İsviçre üniversiteleri ve işletmeleri yenilikçi misyonlarıyla uzayı ve potansiyel uzaylı yaşamını keşfetmek konusunda önemli adımlar atmıştır. Hidroelektrik enerji kullanımı ve yüksek verimli toplu taşıma sistemi ile kolay erişilebilen iyi korunmuş bir çevre, güvenli şehirleri ve kırsal bölgeleri, kaliteli kamu sağlık hizmetleri ve altyapısı ile İsviçre üniversite okumak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir ülkedir.

İsviçre’de Üniversite Eğitimi Nasıldır?

İsviçre’de bulunan 12 devlet üniversitesinden 10 tanesi kanton, 2 tanesi federal teknoloji enstitülerine bağlıdır. İsviçre’deki üniversiteler arasında kanton üniversiteleri bireysel kantonlar tarafından yönetilirken, federal teknoloji enstitüleri doğrudan İsviçre hükümetinin yönetimi altındadır.

İsviçre’deki 12 üniversiteye ek olarak bilimsel ve mesleki eğitim veren 8 adet Uygulamalı Bilimler ve Sanat Üniversitesi (UASA) ve uygulamaya yönelik öğretim eğitimi sunan 20 adet Öğretmen Eğitimi Üniversitesi (UTE) bulunmaktadır. İsviçre’de doktora seviyesi sadece üniversitelerde ve federal teknoloji enstitülerinde alınabilmektedir.

İsviçre Üniversiteleri ve Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri, Bologna Modeline dayalı lisansüstü eğitim kursları sunmaktadır. İsviçre’de lisans dönemi esas olarak 2 ila 6 yarıyıl sürmektedir.

İsviçre üniversite bölümleri ekseninde yüksek lisans eğitimi için geçirilen süreler farklılık göstermektedir. Mühendislik diploması için 5 yarıyıl, tıpta toplam 10 yarıyıl, diş hekimliği, eczacılık ve veterinerlikte ise toplam 12 yarıyıl gerekmektedir. İsviçre’de eğitim görülen bölüme bağlı olarak doktora 2 ila 5 yıl, mühendislik de 2 ila 4 yıl arasında sürebilmektedir. Hukuk, ekonomi ve sosyal bilimler, Almanca konuşulan kurumlarda 1 ila 3 yıl ve Fransızca konuşulan kurumlarda 4 yıla kadar uzayabilmektedir.

İsviçre Konfederasyonu üniversiteleri yönettiği veya desteklediği temelleri İsviçre Anayasasından almaktadır.

İsviçre Üniversitelerinin Eğitim Dili Nedir?

İsviçre’de Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşça olmak üzere 4 resmi dil konuşulmaktadır. İsviçre’de tüm lisans programlarının ana eğitim dili Almanca olmasına rağmen, Fen ve İşletme fakültelerindeki birçok lisans programında İngilizce modüller de bulunmaktadır.

İsviçre’de eğitim dili İngilizce olan ve İngilizce programları bulunan kurumlar arasında Sürdürülebilirlik Yönetimi Okulu (SUMAS), Robert Kennedy Koleji ve Cenevre İşletme Okulu bulunmaktadır. Luzern Üniversitesi’nde Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Sağlık Bilimleri ve Tıp Bölümü bünyesinde İngilizce öğretim verilen dersler bulunmaktadır.

## En İyi İsviçre Üniversiteleri Hangileridir?

2022 yılı QS verilerine göre en iyi İsviçre üniversiteleri aşağıda listelenmiştir.

  • Zürih, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH)
  • Lozan, Lozan Politeknik Üniversitesi
  • Zürih, İsviçre Zürih Üniversitesi
  • Cenevre, Cenevre Üniversitesi
  • Bern, Bern Üniversitesi
  • Basel, Basel Üniversitesi
  • Lozan, Lozan Üniversitesi
  • Lugano, USI Università della Svizzera italiana
  • Rosenberg, St. Gallen Üniversitesi
  • Fribourg, Fribourg Üniversitesi
  • Neuchâtel, Neuchâtel Üniversitesi

İsviçre Federal Teknoloji Üniversitesi’nin Eğitimi Nasıldır?

İsviçre’nin başkenti Zürih’te bulunan İsviçre Federal Teknoloji Üniversitesi 2022 yılı Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması’nda dünya genelinde 15. ve Avrupa’da 4. sırada yer almaktadır. 2022 QS sıralamasına göre, Zürih Teknik Üniversitesi dünyanın en iyi 8. üniversitesidir.

Zürih Teknik Üniversitesi 1855 yılında kurulmuştur ve 21 Nobel ödüllü bağlantıları ile bilimsel ve teknik alanlarda köklü bir geçmişe sahiptir. Zürih’te bulunan İsviçre Teknik Üniversitesi, 120 ülkeden, öğrencilerinin üçte biri kızlardan oluşan 24.500’den fazla öğrenciye sahiptir. İsviçre Teknik Üniversitesi uluslararası öğrenci oranı %98’dir. Bilim ve teknoloji alanında eğitim veren İsviçre Federal Teknoloji Üniversitesi’nde en popüler bölüm makine mühendisliğidir, akabinde bilgisayar bilimi ve mimarlık gelmektedir.

İsviçre Federal Teknoloji Üniversitesi’nde lisans düzeyinde öğretim ağırlıklı olarak Almanca iken, yüksek lisans derslerinin çoğu İngilizce verilmektedir. Zürih Teknik Üniversitesi kabul şartları arasında bölüme kabul edilmeden önce Almanca sertifikalarına sahip olmak gerekmektedir.

Zürih Teknik Üniversitesi ortalama öğrenim ücreti 1.460 dolar civarındadır. ETH Zürih Bursu, yüksek lisans çalışmaları için sunulmakta olup, dönem başına 11.000 İsviçre Frangı olan yaşam ve eğitim masraflarını karşılamakta ve öğrenim ücretinden muafiyet sağlayan bir hibe sağlamaktadır.

Lozan Politeknik Üniversitesi Eğitimi Nasıldır?

Lozan Politeknik Üniversitesi, İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan doğa bilimleri ve İsviçre mühendislik üniversiteleri arasında uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü ve üniversitesidir. Lozan Politeknik Üniversitesi 1853’te ETH Zürih’ten biraz daha önce kurulan Avrupa’nın en kozmopolit teknik üniversitesidir.

İsviçre Lozan Üniversitesi 2022 Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması’na göre dünyada 40. ve Avrupa’da 12. sırada yer almaktadır. 2022 yılı QS Dünya Üniversite Sıralaması’nda ise dünyada 14. ve Avrupa’da 6. sıradadır.

Lozan şehri İsviçre’nin Fransızca konuşulan bir bölgesinde olduğundan, Lozan Üniversitesi’nde sunulan kursların çoğu Fransızca olmasına rağmen İngilizce eğitim veren bazı programlar da bulunmaktadır. Zürih Teknik Üniversitesi’nin yaklaşık yarısı büyüklüğündeki Lozan Politeknik Üniversitesi 17.000’den fazla öğrenciye eğitim vermektedir. Lozan Üniversitesi uluslararası öğrenci oranı %100’dür.

Lozan Üniversitesi Öğrenci Destek Programı yürüterek öğrencilere burs desteğinde bulunmaktadır. Lozan Politeknik Üniversitesi’nde ortalama öğrenim ücreti 1.600 İsviçre frangıdır. Lozan Politeknik Üniversitesi mimarlık, birçok mühendislik dalı, matematik, fizik gibi disiplinlerde yüksek lisans eğitimi de sunmaktadır. Lozan Üniversitesi yüksek lisans şartları arasında lisans döneminde en az 4.5 not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.

İsviçre Zürih Üniversitesi Eğitimi Nasıldır?

İsviçre Zürih Üniversitesi ilk defa 1833 yılında Avrupa’da demokratik siyasi bir sistemle kurulan ve günümüzde yaklaşık 28.000 kayıtlı öğrenci sayısı ile İsviçre’nin en büyük üniversitesidir. 2022 yılı QS verilerine göre İsviçre Zürih Üniversitesi dünya sıralamasında 70. sırada iken Times Higher Education tarafından yapılan sıralamada 75’tir. Zürih Üniversitesi uluslararası öğrenci oranı %55.5’tir.

Zürih Üniversitesi Almanca konuşulan dünyanın önde gelen üniversitelerinden biridir. Zürih Üniversitesi bölümleri yaklaşık 100 farklı konu alanını kapsayan yedi fakülteden oluşmakta ve çok çeşitli lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunmaktadır. Zürih Üniversitesi yüksek lisans eğitim programları için ana eğitim dilleri Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca’dır.

Zürih Üniversitesi kabul şartları arasında dil gereksiniminin sağlandığını kanıtlayan evrakların başvuru esnasında ibraz edilmesi yer almaktadır. Başvuru dosyası gönderildikten sonra, Zürih Üniversitesi başvuru gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığının kontrol edilmesi genellikle üç ay kadar sürmektedir.

İsviçre Zürih Üniversitesi’nde öğrenim ücreti ortalama 720 İsviçre frangıdır. Zürih Üniversitesi’nde okumak isteyen bir kişinin asgari yaşam maliyeti ayda toplam 2.000 İsviçre frangına ulaşmaktadır. Zürih Üniversitesi’nde yurt dışında sömestr konaklamaları, araştırma ve stajlar için UZH Hareketlilik Bursları ve Heyning-Roelli Vakfı tarafından verilen öğrenci burslarından faydalanmak mümkündür.

Cenevre Üniversitesi’nin Eğitimi Nasıldır?

Cenevre Üniversitesi 1559 yılında Jean Calvin tarafından kurulmuş 150’den fazla farklı milletten 16.500 öğrencisi, 129 lisans ve yüksek lisans programı, 80 doktora programı ile önemli bir üniversitedir. Cenevre Üniversitesi, 2022 yılı QS Dünya Üniversite Sıralaması verilerine göre 105. sırada iken, Times Higher Education tarafından yapılan 2022 Dünya Üniversite Sıralaması’nda 197.sırada yer almaktadır. Cenevre Üniversitesi’nin %62’si kadın olan 19.078 öğrencisi bulunmaktadır ve Cenevre Üniversitesi uluslararası öğrenci oranı %96.7’dir.

Bilim, tıp, beşeri bilimler, hukuk, ilahiyat, psikoloji, eğitim bilimleri, ekonomi, yönetim ve mütercim tercümanlık, Cenevre Üniversitesi bölümleri arasındadır. Cenevre Üniversitesi kabul şartları içerisinde başvuru sahibinin üniversite tarafından düzenlenen Fransızca sınavını geçmesi ön koşuldur. Cenevre Üniversitesi yüksek lisans düzeyinde Fransızca destek kursları sunmanın yanı sıra İngilizce dilinde de düzenli ve kısa süreli kurslar vermektedir.

İsviçre Cenevre Üniversitesi öğrenim ücreti dönem başına 500 İsviçre frangı tutarındadır. Üniversite bünyesinde Cenevre Üniversitesi Bursu ve Cenevre Üniversitesi Mükemmellik Yüksek Lisans Bursları olmak üzere öğrencilere çeşitli alanlarda burslar sağlamaktadır.

İsviçre Bern Üniversitesi’nde Eğitim Nasıldır?

İsviçre’nin Bern şehrindeki Bern Üniversitesi,1834’ten beri İsviçre’nin başkentinde bulunduğu için merkezi bir Avrupa konumunda yer almaktadır. Bern Üniversitesi Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması 2022 yılı verilerine göre, dünyada 101.sırada, Avrupa’da ise 36. sıradadır. 2022 QS Dünya Üniversite Sıralaması’nda Bern Üniversitesi dünyada 119. ve Avrupa’da 55. sırada yer almaktadır. Bern Üniversitesi, uzay veya iklim araştırmaları gibi çeşitli araştırma alanlarında küresel bir liderdir.

2021’de Bern Üniversitesi’ne 19.441 öğrenci kayıt yaptırmıştır ve uluslararası öğrenci oranı %41.9’dur. İsviçre üniversitelerinin çoğu gibi, Bern Üniversitesi’nde okumak isteyen öğrencilerin de bir Almanca yeterlilik sınavını geçmeleri gerekmektedir. Bern Üniversitesi yüksek lisans düzeyinde eğitim dili Almanca veya İngilizce’dir.

İsviçre Bern Üniversitesi’nde sömestr başına öğrenim ücreti 750 İsviçre frangıdır. Bern Üniversitesi’ndeki çalışmalar tam zamanlıdır ve çalışmayı aşırı derecede uzatmamak şartıyla okurken çalışmak mümkündür. Bern Üniversitesi’nde Suyana Vakfı bursları, İsviçre hükümeti bursları ve Ernst Göhner Bilim bursları gibi burslar ile öğrencilere destek sağlanmaktadır.

İsviçre Basel Üniversitesi’nin Eğitimi Nasıldır?

Basel Üniversitesi, araştırma ve öğretimde olağanüstü başarılarıyla uluslararası bir üne sahiptir. 1460 yılında kurulan Basel Üniversitesi, İsviçre’nin en eski üniversitesidir ve 550 yılı aşkın bir başarı geçmişine sahiptir. Basel Üniversitesi 2022 yılında Times Higher Education tarafından Dünya Üniversite Sıralaması’nda 103. sırada iken, Top Universities tarafından 2022’de yapılan QS Dünya Üniversite Sıralaması’nda 138. sıraya yerleşmiştir.

Basel Üniversitesi’nde bazı dersler İngilizce verilse de ana eğitim dili Almancadır, ek olarak üniversite öğrencilerinin Almanca becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak bir dil merkezi kurulmuştur. Basel Üniversitesi kütüphanesi envanter açısından İsviçre’nin en büyük kütüphanelerinden biridir. Basel Üniversitesi’nin 2.900’ü doktora öğrencisi olmak üzere yüzü aşkın ülkeden 13.000 civarında öğrencisi bulunmaktadır. Basel Üniversitesi’nde uluslararası öğrenci oranı %84.1’dir.

Basel Üniversitesi öğrenim ücreti her dönem için 850 İsviçre frangı tutarındadır. Basel Üniversitesi’nde doktora adaylarından her dönem 350 İsviçre frangı ücret alınmaktadır. Basel Üniversitesi’ndeki öğrenciler için değişim burslarına ek olarak Basel Üniversitesi kanton bursları da verilmektedir.

İsviçre’de Üniversite Fiyatları Nasıldır?

İsviçre devlet üniversiteleri hükümetten önemli miktarda fon aldıkları için İsviçre üniversite fiyatları ve öğrenim ücretleri, Birleşik Krallık veya ABD’deki üniversiteler tarafından alınan ücretlere kıyasla daha uygundur.

İsviçre devlet üniversiteleri lisans ve yüksek lisans programları için ücretler ortalama yıllık 400 euro ile 3.700 euro arasında iken, doktora dereceleri için ücretler 100 euro ile 900 euro arasında değişmektedir. İsviçre özel üniversite fiyatları genellikle yılda 43.000 euroya ulaşabilen daha yüksek öğrenim ücretlerine sahiptir.

Zürih Üniversitesi fiyatları açısından farklı bölümler bazında değerlendirildiğinde AB/AEA vatandaşı olmayanlar için ya da ulusal (İsviçre) öğrencilerin ödediği ücretlere kıyasla tüm uluslararası öğrenciler için daha yüksektir. İsviçre’de en uygun fiyatlı üniversite Cenevre Üniversitesi’dir.

İsviçre’de Ücretsiz Üniversite Var Mıdır?

İsviçre’de ücretsiz ya da harçsız üniversite bulunmamaktadır.

İsviçre ücretsiz üniversiteler bulunmayan bir ülke olsa da sunulan devlet bursları ile öğrenim ücretleri neredeyse bedavaya gelmektedir. İsviçre’de özellikle devlet üniversitelerinin öğrenim ücretleri ABD üniversitelerine kıyasla oldukça düşük olarak kabul edilmektedir.

İsviçre Üniversite Başvuru İşlemleri Nasıldır?

İsviçre üniversite başvuru işlemleri esnasında ilk adım üniversite türünü, eğitim dilini, seviyesini ve çalışma alanını seçmektir. İsviçre’de bulunan üniversiteler özerkliğe sahip oldukları için ortak bir kabul koşulları prosedürü bulunmamaktadır. İsviçre üniversite kabul şartları için her üniversitenin kendi sitesinden bilgi alınması gerekmektedir.

İsviçre’de seçilen üniversite ile iletişime geçilerek son başvuru tarihleri, gerekli belgeler, İsviçre üniversite denklik kabul prosedürleri ve kayıt hakkında özel bilgiler sağlanması önemlidir. İsviçre üniversite başvurusu için gerekli belgeler hazırlandıktan sonraki aşamada başvuru gönderilmelidir. İsviçre üniversitelerinden kabul mektubu alındıktan sonra, uzun süreli vizeler için prosedür zaman alabileceğinden, mümkün olan en kısa sürede vize/oturma izni başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

İsviçre Üniversite Başvuru Evrakları Nelerdir?

İsviçre üniversite başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu
  • Geçerli bir pasaport ve vesikalık fotoğraf
  • Lise diploması veya varsa önceki akademik transkript ve diplomalar
  • İngilizce, İtalyanca, Fransızca veya Almanca dil yeterlilik sertifikaları
  • Özgeçmiş
  • İsviçre’de eğitim almayı seçme nedenlerinin açıklandığı motivasyon mektubu
  • Üniversite başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont

İsviçre’de üniversite okumak için gerekenler başvurulan İsviçre üniversitesinin taleplerine ve bağlı olunan kantonun kurallarına göre farklılık gösterebilmektedir.

Yabancılar İçin İsviçre’de Üniversite Okuma Şartları Nelerdir?

Yabancıların tabi olduğu İsviçre’de üniversite okumak için şartlar aşağıda sıralanmıştır.

  • İsviçre’deki bir üniversiteden kabul mektubu almak ön koşuldur.
  • Geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir.
  • İsviçre öğrenci vizesi alma şartı bulunmaktadır.
  • İsviçre’deki eğitim sürecinin tamamını kapsayan geçerli bir sağlık sigortasının yaptırılmış olması zorunludur.
  • İsviçre’deki eğitim ve yaşam masraflarını karşılayacak yeterlilikte finansal kaynaklara sahip olunduğu kanıtlanmalıdır.
  • Sicil kaydında herhangi bir suç bulunmaması ve İsviçre toplum düzenini bozabilecek bir tehdit oluşturmamak gereklidir.
  • Eğitim alınacak üniversiteye bağlı olarak İngilizce, Almanca, Fransızca veya İtalyanca dil yeterliliğin karşılanması şartı bulunmaktadır.

İsviçre’de Üniversite Okumak İçin Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

İsviçre’de üniversite okumak için öğrenci vizesi işlemleri öncesinde İsviçre’de bir eğitim kurumuna başvuru yapılmış ve onay alınmış olması gerekmektedir. İsviçre üniversitesinden alınan onay ve kabul işlemi sonrasında İsviçre öğrenci vizesi başvurusu için aracı kurum üzerinden vize randevusu talebinde bulunulmalıdır.

İsviçre’deki eğitim kurumundan gelen kabul mektubu ve diğer vize evrakları ile birlikte vize randevusu tarihinde İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu‘na gidilerek evrakların teslimi, biyometri işlemleri ve vize ücretinin ödenmesi işlemlerinin yapılması ile öğrenciler için İsviçre vizesi başvuru işlemleri tamamlanmaktadır.

İsviçre Öğrenci Vizesi Evrakları Nelerdir?

İsviçre öğrenci vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • İsviçre öğrenci vizesi başvuru formu: Eksiksiz olarak Almanca, Fransızca, İtalyanca veya İngilizce dillerinden biri ile doldurulmalıdır. Form doldurulurken daktilo, bilgisayar veya el ile mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılmalıdır.
  • Fotoğraf: Dört adet 35×45 mm ölçülerinde güncel, biyometrik vesikalık fotoğraf eklenmelidir.
  • Pasaport: 10 yıldan eski olmayan, minimum iki boş sayfa içeren ve vizenin verileceği tarihten sonra en az üç ay daha geçerliliği olan pasaport ibraz edilmelidir.
  • Finansal kanıtlar: Öğrenci veya garantörün kantonal talimatlara göre öğrenim masraflarının karşılayabileceğine dair belge göstermesi zorunludur.
  • Kabul mektubu: İsviçre’deki okul veya üniversiteden alınmış olması gerekmektedir.
  • Öğrenim belgeleri: Başvuru anına kadar alınan tüm diploma, sertifika ve öğrenim planlarını içermelidir.
  • Özgeçmiş: Gerçeğe uygun ve detaylı şekilde hazırlanmalıdır.
  • Motivasyon mektubu: Öğrencinin İsviçre’de tahsil nedeni ve gelecek planları ile ilgili bilgiler içermelidir.
  • Geri dönüş kanıtı: Öğrenim bittikten hemen sonra İsviçre’yi terk edeceğini garantileyen, şahsen imzalanmış, geri dönüş taahhütnamesi belgelere eklenmelidir.

İsviçre Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

İsviçre öğrenci vizesi başvurularında başvuru sahipleri vize başvuru harcından muaf tutulmaktadır.

2022 yılı için seyahat sağlık sigortası, rezervasyon işlemleri, yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil İsviçre öğrenci vizesi masrafları harç hariç ortalama 195 euro tutmaktadır.

 

 

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İsviçre’de Üniversite Okumak İçin 2022 Başvuru Şartları