• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kayseri Hava İndirme Tugayı

featured

Kıbrıs Barış Harekatı’nın ve 20 Temmuz Barış Ve Özgürlük Bayramının 45. yıl dönümü. Bugün vesilesiyle Kıbrıs’ın başarılı bir şekilde Türk Ordusu tarafından kontrol edilmesindeki en büyük pay havadan uçar birlik indirme operasyonumuzu yapan Kayseri Hava İndirme Tugayları. Türk tarihinde ilk defa uçar birlik operasyonu 1974 Kıbrıs Harekatı’nda yapılmıştır. 72 adet helikopter ile binlerce paraşütçü piyade adaya inerek Kıbrıs’ta Girne’yi kontrol altına büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu operasyon neticesinde hiçbir kayıp verilmemiştir ve ayrıca bu operasyon Vietnam Savaşı’ndan harekatın yapıldığı 20 Temmuz’a kadar dünyada yapılan en büyük uçar birlik operasyonudur. Peki bu operasyonun başarıyla gerçekleştirilmesini sağlayan Kayseri Komando Tugayı nasıl kurulmuştur?

Kayseri’de yer alan 1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Kayseri Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri’ndeki 7 komando tugayından biri ve Türkiye’nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri’dedir. Tugayın parolası “Güçlüyüm, Cesurum, Hazırım”dır.

Muharip bir komando tugayı olması yanında her sınıftan ve rütbeden askere paraşüt ve komando temel eğitimi bu tugayda verilir. 1 Haziran 1965 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nca Genelkurmay Başkanlığı’na bir adet komando tugayı kurulması teklif edilmiş, bu teklif Genelkurmay Başkanlığı tarafından 7 Haziran 1965 yılında onaylanarak komando tugayının kuruluş çalışmaları başlamıştır. 1966 yılının başında er eğitim tümenlerinde kadrosuz olarak bulunan 3 komando bölüğü, Dağ Komando Okulu’nda mevcut olan 2 komando bölüğü ile birleştirilerek Edirne’de bir adet komando taburu kurulmuştur. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bünyesinde Çankaya’da konuşlu bulunan Paraşüt Taburu Eğirdir/ISPARTA’ya taşınmış, karargah müfrezesi ve muhabere müfrezesi de teşkil edilerek 20-22 Temmuz 1966 yılında komando tugayı kurulmuştur.

16-12/17/1komando_tugayi_amblemi.png

Komando Tugayı bu tarihte 1 Paraşüt Taburu (Çankaya’da), 1 Komando Taburu (Eğirdir’de),Tugay Karargah Müfrezesi ile Muhabere Müfrrezesi (Güvercinlik’te) şeklinde göreve başlamıştır. Taburların personel ihtiyaçları 17’nci Kore Değiştirme Birliği’nden sağlanmış, Komando Tugayı nihai olarak 28 Temmuz 1966 yılında Kirazlıdere, Çankaya ve Güvercinlikte iskan edilmiştir. 15 Ağustos 1966 tarihinde 4’üncü Kolordu Komutanlığı emrine girmiştir. 30 Ağustos 1966 Zafer Bayramı kutlamalarında tugayın paraşütçüleri Ankara Hipodrumu’na paraşütle atlayarak ilk birlik faaliyetini icra etmişlerdir. Tugay 12 Temmuz 1971 yılında Zincidere/KAYSERİ’deki yeni kışlasına taşınmıştır. 15 Mayıs 1972 tarihinde ise tugayın ismi Hava İndirme Tugayı olarak değiştirilmiştir.

16-12/17/asker_9632.jpg

13 Haziran 1973 tarihinde 2 adet Komando Taburu Hava İndirme Tugayı bünyesinden ayrılarak Bolu’ya intikal etmiş ve Bolu’da kurulmakta olan yeni komando tugayının kurulmasını sağlamıştır. ( 2’nci Komando Tugayı) Hava İndirme Tugayı 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı’nda görev aldı. Türk askeri tarihinde ilk defa havadan indirme bu harekâtta yapıldı. 20-23 Temmuz 1974 tarihinde havadan inen komandolar 2. Komando Tugayı ve Amfibi Deniz Piyade Tugayı ile birleşerek Girne’yi aldı. Tugay harekâttan sonra TSK Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası ile taltif edildi. 20 Temmuz 1975 yılında tugayın erbaş-erlerini yetiştirmek maksadıyla Er Eğitim Taburu Köşk Kışla’da kuruldu.

Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadele sonucunda gösterdiği başarılar nedeniyle iki üstün cesaret ve feragat madalyası bulunan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin seçkin birliklerinden Kayseri Komando Tugay Komutanlığı askerleri, son dönemde katıldıkları operasyonlarla terör örgütü PKK’ya vurduğu ağır darbelerle dikkat çekiyor. Kayseri’de 1965 yılında kurulan Komando Tugay Komutanlığı, gerek katıldığı operasyonlar gerekse bünyesindeki Mehmetçiğe verdiği eğitimler bakımından Türk Silahlı Kuvvetlerinin seçkin birlikleri arasında yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nda hava indirme harekatı gerçekleştiren birlik, yurt içi ve yurt dışında verilen her türlü görevi başarıyla yerine getiriyor. Tugayın, Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadele sonucunda gösterdiği başarılar dolayısıyla iki üstün cesaret ve feragat madalyası bulunuyor. Tugay bu madalyalarını sancağında taşıyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kayseri Hava İndirme Tugayı