• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kira artış oranı düzenlemesinde son durum ne ?

featured

Kira artış oranı düzenlemesinde son durum ne ? Pandemi ile birlikte artan kira fiyatları, enflasyonla birlikte yükselmeye devam ediyor. Ev sahipleri sahip oldukları konutları yüksek bedellerle kiralamak için kiracıları konutlardan çıkmaya zorlarken, artan kiralar sonrasında kiracılar ise konut bulmakta zorlanıyor. Hükümet ise hem ev sahiplerini hem de kiracıları memnun edecek bir model üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı kira fiyatları konusunda bir düzenleme için çalışmalara başlarken, ilk toplantı ise 24 Mayıs’ta yapıldı. Toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bakan yardımcıları katıldı.

Kira fiyatları düzenlemesiyle birlikte nelerin değişeceği merak ediliyor. Öncelikle kira artış oranı düzenlemesinin geçici süreyle uygulanması planlanıyor. Diğer yandan enflasyonun artış gösterebileceği ve bununla birlikte kanuni kira artış oranının bile yüksek kalabileceği düşünülüyor. Bunun sonucu olarak kanuni artış oranına da bir sınır getirilmesi gündemde. Bu noktada TÜFE 12 aylık ortalamasının yarısı kadar kira artışı yapılabileceği düzenlemesi gelebilir.

Görüşmelerde öne çıkan model ise Hollanda modeli oldu. Bu modele göre, konutların kira bedelleri bir değerlendirme ile tespit ediliyor. Konuta uygulanabilecek fiyat “puanlama sistemi” aracılığıyla belirleniyor. Konutlar; boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor.

Daha fazla haber için : www.sabithaber.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kira artış oranı düzenlemesinde son durum ne ?