Mansur Yavaş, İmamoğlu’nu ikiye katladı

featured

Türkiye Eğilimleri Araştırması’nın 2019 yılı sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre en çok güvenilen kurum TSK, en az güvenilen kurum ise medya. Türk halkının yarısı kitap okumuyor; yüzde 73,5’i tiyatroya yüzde 38’i sinemaya gitmiyor. Mansur Yavaş’a güven yüzde 60 civarındayken, Ekrem İmamoğlu’na güven yüzde 39’da kaldı.

26 ilde bin kişiyle görüşüldü
26 ilde kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri bin kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de halk ülkenin en önemli sorunları olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da işsizlik, hayat pahalılığı ve terörü görüyor. En güvenilen kurumlar arasında TSK birinci sırada yer alırken, medyanın bu yıl da en az güvenilen kurum olması dikkat çekiyor.

En güvenilen kurum: TSK
Araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının en güvendiği kurumlar arasında 2019 yılında ilk sırayı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) aldı. 2018’de ilk sırada yer alan Jandarma 2019’da ikinci sıraya yerleşirken üçüncü Polis, dördüncü ise Cumhurbaşkanlığı oldu. TSK, Jandarma, Polis, Cumhurbaşkanlığı ve muhalefet partileri gibi kurumlara ‘kesinlikle güveniyorum’ diyenlerin oranının 2019 yılında artış göstermesi de dikkat çekiyor. En az güvenilen kurum ise, bu sene de değişmeyerek yüzde 35,2 ile medya oldu.

Suriyeli sığınmacılar dönmeyecek
Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili. Buna göre 2018’de Suriyeli sığınmacılardan memnun olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 13,7’de kalırken, 2019’da bu oran yüzde 12,9’a geriledi. Memnun olmayanların yüzde 51,6’sı memnun olmama sebebi olarak suça meyilli olmalarını gösterdi. Türk halkının yüzde 70,9’u Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri gönderileceğine inanmadığını beyan ederken, katılımcıların yüzde 86,1’i ‘İş sahibi iseniz-olsanız, yanınızda Suriyeli sığınmacı çalıştırır mısınız?’ sorusuna hayır yanıtını verdi.

Mansur Yavaş’a güven yüksek
İttifaklarda bütünleşmelerin yoğunlaştığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Özellikle MHP tabanında net bir şekilde hükümete yönelik teveccüh var. Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konumu ve politikalarının desteklenmesi konusunda olumlu görüşler var. Zaman zaman AK Parti tabanından daha fazla MHP tabanının hükümet politikalarını desteklediğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a, bütün parti tabanlarından net bir şekilde destek olunduğunu aktaran Prof. Dr. Aydın, “Bu desteği yüzde 60’ları bulduğunu gördük. İstanbul’da daha karışık bir durum var. Ekrem İmamoğlu, Yavaş kadar desteğe ulaşabilmiş değil. Yüzde 39 oranında bir destek alıyor. AK Parti ve MHP tabanı İmamoğlu’na daha mesafeli duruyor. Ankara’da ise MHP tabanı Yavaş’a net bir destek veriyor” dedi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Mansur Yavaş, İmamoğlu’nu ikiye katladı