Sanal Ofis

featured

Limited şirket nedir

Halka açık bir limited şirketin kurulması Türkiye’de çok popüler. Halka açık limited şirket kurmanın büyük avantajları varsa dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Kuruluşundan devrine, kapanmasından tasfiyesine kadar sağlam bir hukuki dayanağı vardır.

Anonim şirket nedir, nasıl kurulur, özellikleri nelerdir gibi önemli sorulara yazımızda yer verdik. En sık sorulan soruları yasal dayanağa ve pratikte nasıl çalıştığına göre cevapladık. Önem

Limited şirket, bir veya daha fazla kişinin (gerçek veya tüzel) herhangi bir ticaret unvanı altında kurduğu ve ana sermayesi belirli olan bir şirket türüdür.

Bu tür bir işletme, uygulamaya bakıldığında daha orta ölçekli işletmeler için idealdir. Ortakların kim olduğunu bildiğimiz anonim şirketlerden daha kapalı şirketler. Hisse senedi hakları şirketlerde olduğu gibi halka arz edilmemektedir. Aşağıda limited şirket ile diğer şirket türleri arasında bir karşılaştırma yapacağız.

Limited şirket nedir, nasıl kurulur ve nasıl faaliyet gösterir gibi soruların cevapları için 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine başvurulur. Burada hüküm bulunmayan hallerde Türk Medeni Kanunundaki tüzel kişi hükümleri ile Türk Borçlar Kanunundaki adi şirket hükümleri uygulanır.

Bu nedenle limited şirket nedir, nasıl dahil edilir gibi soruların cevaplarını alabilmek, diğer bir deyişle hukuki bir süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmek için bütüncül bir değerlendirme yapılmalıdır. kurulacak şirkete aittir. Bu bağlamda yapılacak en sağlıklı şey şirketler hukuku konusunda deneyimli avukatlara gitmek olacaktır.

Halka açık limited şirketin kuruluş belgeleri

Bir işe başlamak için belirli belgeleri toplamak gerekir. Her durumda en azından bazı kağıtlara ihtiyaç vardır. Kişilerin belirli hukuki durumları için bazı özel belgeler istenebilir. Genel olarak kuruluş belgelerinin şöyle olduğunu söyleyebiliriz:

Kurucular tarafından imzalanan şirket sözleşmesi

Pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyelerinin yönetim kurulu üyeliğini kabul ettiklerine ilişkin yazılı beyanlarını içeren belge.

Yönetim kurulunda tüzel kişi varsa, tüzel kişi tarafından belirlenen temsilcinin adı ve soyadı ile bu temsilciyi belirlemeye yetkili organın kararının noter onaylı örneği

Ayni sermaye (gayrimenkul) yatırılmışsa veya kuruluşa devredilecek şirketler varsa ve mahkeme tarafından değer tespiti için bilirkişi raporu yapılmışsa bu tutanakların kopyaları.

Ayni sermaye yatırılmışsa, bu sermaye üzerinde herhangi bir kısıtlamanın (ipotek vb.) bulunmadığına dair ilgili tapu müdürlüğünden alınacak yazı.

Ayni sermaye veya fikri mülkiyet hakları ve benzeri değerler aktifleştiriliyorsa her birinin kayıtlı olduğu sicile şerh verilir.

Kurulmakta olan şirket, kurucular ve diğer kişiler ile şirketin kuruluşuna ilişkin sözleşme yapılmışsa, bu sözleşme metinleri (aynı haklar ve iş devirleri dahil)

Şirketin yönetici(ler)inin imza beyannameleri

Rekabet Kurumu’ndan ödeme makbuzu, ödenmiş belge vb. (Rekabet Kurumu’nun payını aşağıdaki sermaye bölümüne dahil ettik)

Bunlar şirketin kuruluş belgelerinin en önemlileridir. Yukarıda belirtildiği gibi, her somut olay farklı belgelerin toplanmasını gerektirebilir. Bu tür özel durumlarla burada ayrıntılı olarak ilgilenmek çok zordur. Bir avukat yardımıyla davaya göre bir çözüm bulunur.

Limited Şirket Örnekleri

 

İnsanların iş kurarken LLC örnekleri aradıkları görülmektedir. Unutulmamalıdır ki, benzer görünen ancak aslında çok farklı hukuki geçmişlere sahip LLC örnekleri incelenerek hatalı veya ihmalkar işlemlerden kaçınılmalıdır.

Bir limited şirkete kaydolmak için sanal ofis hizmetlerini kullanmanızı öneririz.

Her ortak, her yönetici, her somut olay, iş yaratma süreci üzerinde farklı bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle limited şirket örneklerine bakıp zaman ve para kaybına uğramak yerine bu konuda hukuki yardım almak daha sağlıklı olacaktır.

Halka açık limited şirketin sermayesi

Türk Ticaret Kanunu’nun 580. maddesi düzenlemesine göre limited şirketlerde esas sermaye tutarı en az 10.000 TL’dir. Ayrıca ayni haklar, fikri mülkiyet hakları, sanal ortamlar ve isimler de dahil olmak üzere tüm varlıklar şirketin sermayesine dahil edilebilir.

Ancak bu haklar üzerinde sınırlı ayni hak, imtiyaz veya tedbir bulunmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, hizmetler, özlük işleri, ticari itibar ve ödenmemiş borçlar halka açık limited şirketin sermayesinden sayılmaz.

Limited şirket sermayesinin %0,004’ü Rekabet Kurumu adına TC Ziraat Bankası hesabına yatırılacaktır.

Sermaye artırımı nasıl gidiyor?

Sermaye artırımı şirketlerde yaygın bir sorundur. Mevcut ortaklar toplanarak sermaye artırılabilir, dışarıdan yeni ortaklar tutularak sermaye artırılabilir, kar dağıtımı tercih edilmez, sermayeye dahil edilmesi, başka bir şirketle birleşme vb. sermaye artırma yolları.

sanal ofis fiyatları

Somut olayın özelliklerine bağlı olarak çeşitli sermaye artırımları yapılabilmektedir. Halka açık limited şirketin sermaye artırımından sonra esas sözleşmede buna bağlı bir değişiklik yapılması gerekecektir. Ayrıca sermaye artırımına ilişkin genel kurul tutanağı noter tasdiklidir.

Ayrıca artırılan sermayenin %0,04’ü Rekabet Kurulu adına banka hesabına yatırılır. Neticede bu sermaye artırımının ticaret siciline tescil edilmesi gerekecektir. Unutulmamalıdır ki, şirketin sermayesini artırabilmesi için ortakların başlangıçta taahhüt ettikleri sermayenin tamamının ödenmiş olması gerekir.

Sermaye artırımında taahhüt edilen artış tutarının ¼’ü tescil tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenmelidir. Kalan kısım kayıttan sonra en geç 3 yıl içinde ödenmelidir.

Halka açık limited şirketin sermaye artırımı, şirketler hukuku açısından oldukça önemli bir konudur ve bazı ortakları zor durumda bırakabilir. Bu nedenle sermaye artırımı söz konusu olduğunda diğer işlemlerde olduğu gibi mutlaka bir avukat yardımı alınmalıdır.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sanal Ofis