• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Şirzat Doğru’ya Saygı Duruşu

featured

Konusu    akademik   çevrelerde   doktora   veya   tez   konusu   olarak   ele   alınması gereken   değerdedir.Biz   Türkçülerin     anlayışına   göre   Her  Türkün iki vatanı vardır.Biri doğduğu topraklar diğeri Türkiye’dir. Ve Türkiye Türklerindir. Ziya Gökalp’in söylediği gibi Vatan ne Türkiye’dir Türklere ne Türkistan Vatan ulu ve   müebbed   bir   ülkedir   TURAN. Türk   Dünyası   bir   bütündür.Boyculuk   ve bölgecilik yapılmaz. Konuşmamı bir Şirzat Doğru belgeseli izler gibi   hayal etmenizi rica ediyorum.

1966 İzmir Basmane Komünizmi Tel’in Mitingi yürüyüşü

1.Bölüm: Kızıl Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere hayat hakkı tanımadığı vahşet ortamında Böke Batır,Eslihan Batır Göçleri gibi  1949 yılında Alibeg Hakim’in önderliğinde Doğu Türkistan’da başlayan ve 18000 insanımızın dahil olduğu kafilede yer aldığında  13 yaşındaydı .  Dogu Türkistan ,Lopnor Gölü,Taklamakan Çölü, Himalaya Dağları,Hindistan güzergahında 5 yıl süren zorlu mücadele ile Türkiye’ye    18 yaşında geldi.Bu hadiseyi    Godfrey Lias Göç romanıyla ölümsüzleştirdi.

2.Bölüm:

Sovyetler  Birliği’nin ve Kızıl Çin’in tüm dünyaya rejim ithal ettiği yıllarda Türkiye   çok   ciddi   bir   Komünizm   tehlikesiyle   karşı   karşıya kalmıştı.Komünizmin iç yüzünü bilen ve o kanlı rejime ağır bir bedel ödemiş olan Türkiye dışından gelmiş olan Türklerin ,Türkiye Türkleriyle Komünizme karşı örgütlendiği     Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği İzmir Şubesinde Şirzat Doğru Bey’i tanımıştım 1965 . Türkiye’ye geleli o tarihlerde 15 sene olmuştu.   Hoş   geldiniz   demek   için   Salihliye   gitmiş   .Alibeğ   Hakim’i,Hamza Uçar’ı,Bilal   Hakim’i   ,Ahmet   Savaş’ı   tanımıştık.   Derneğin   yayın   organı MÜCADELE Dergisi yanında ,Şirzat Bey’in  12 sayı yayımlayabildiği    “Bütün Türkler bir ordu” başlıklı Türkeli Dergisi [1] 1969   ve Milli Şiirler Antolojisi 1972 yayımlanmıştı.Merhum Ruhi Cebeci yayımlar konusunda Şirzat Bey’e yardımcı oluyordu. Türk Dünyasının ve Türkiye’nin şairleri bir düşünce etrafında toplanmıştı.Bu yayınlar Sovyetler Birliğinin hoşuna gitmedi.Aleyhinde yazılar yayımlandı.Komünizmi Tel’in Miting ve Yürüşü 1966 sırasında mahalli kıyafetleriyle   Kazak   Türklerinin   fotografı   Türkiye   Cumhuriyetinin   75.yılı onuruna   Yapı   Kredi   Bankasının   yayınlandığı     kitapta   yer   aldı.

Büyük Kazak Göçü Türk kültürüne Türk kültürüne yeni bir güç yeni bir soluk getirdi.Kazakistan’da   bulunan   bilim   aleminde  büyük   ilgiyle karşılanan  Altın Elbiseli   Adam’ın   mezarında   bulunan   yazı   konusu Hasan   Oraltay   tarafından   Nihal Atsız’a   gönderildi     Ötüken   dergisinde   yayımlandı.[2]

Şirzat Bey Kazakistan başta olmak üzere bütün Türk Cumhuriyetlerinin günün birinde   bağımsız   olacağına   inanıyordu.   Zaman   Şirzat   Bey’in   düşüncelerinin doğru olduğunu gösterdi.

3.Bölüm.  1994   ve   1995   yıllarında   İzmir’de   yapılan   II.III nci Türk   Devlet   ve Toplulukları Dostluk,Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı için gelen delegeleri büyük bir iftihar ve haklı bir gururla Otağ’da ağırlıyor,Kımız ikram ediyor. Bağımsız Türk   Cumhuriyetlerinin   bayraklarını   gönderde   dalgalandırıyor.

Yedi Türk Cumhuriyetinin bayrakları yanına    sekizinci bir bayrak direği dikti.Sebebini   sorduğumuzda   Doğu  Türkistan  da bir   gün   bağımsız   devlet   olarak dünya sahnesine çıkacak ben o gün için bu bayrak   direğini diktim demişti.

4.Bölüm:  Türkiye için  “Doğu Türkistan’dan başta Kazak Türkleri olmak üzere bütün   Türk   boylarına   Anadolu   Türkleri   hiçbir   karşılık   beklemeden   kucağını açtı,ev,yiyecek,arazi   verdi   Bende   son   gelen   göçmenlerden   olarak   bir   vefa borcumu   ödemek   düşüncesiyle   Anadolu   Türklerine   unuttukları   iki   Türk kültürünü   tekrar   kazandırmak   için   bu   çiftliği   kurdum “[3]…dedi.   Otağ kurdu,Kımız üretmeyi başardı.

5.Bölüm:Şirzat Bey Türkiye’ye ,Türk Dünyasına bir diğer mesajını mezar taşına yazarak verdi. Yedi atasının adını IRKI TÜRK BOYU KAZAK [4] diyerek babasının mezar taşına yazdı.Kazak Türklerinin önem verdiği bir zamanlar Anadolu’da  bilinen  zamanla kaybolan ırk şuurunun önemini gösteren günümüzde cahil bir kesim tarafından korkuyla algılanan bu geleneğin yaşatılması gerektiğini düşündürdü.

 6.Bölüm:Şirzat Bey son hizmetini son nefesinde yerine getirdi.Öldüğü zaman tabutuna bütün Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarının örtülmesini vasiyet etti.

7.Bölüm:

Değil İzmir’de tüm Türkiye’de Alaş Kımız Çiftliği gibi   At   binebilecek,Yay çekebilecek ,Otağ’da  Dede  Korkut’un Türk çocuklarına nasıl  ad   koyduğunu anlatabileceğimiz ikinci bir mekanımız yok. Keşke Türkiye’nin zenginleri Şirzat Doğru Bey gibi uzak görüşlü,cesur ve fedakar olsaydı.

8.Bölüm  :   Sahnede   İzmir’in,Türkiye’nin   ,Türk   Dünyasının   bütün   aydınları Türk’ün   Ataları   beliriyor.Hepsi   ayakta   Şirzat   Bey’i   saygı   ve   rahmetle anıyor.Miras hastalığından kendini koruyarak bu tarihi mekanı yaşatmaya and içen   başta   Abılayhan   Bey   ,Çolpan   Hanım   Şirzat   Bey’in   bütün   çocukları torunlarını   yıllardan   beri   Türk   ülküsünü   yaşatan   Fadıl   Ünal   Bey’i   ayakta alkışlıyor.

[Şirzat Doğru’nun Vefatının 1.yılında 29 Haziran 2019 günü İzmir Kemalpaşa Alaş Kımız Çiftliğinde yapılan anma törende  Celal Öcal’ın yaptığı konuşma.]

[1] Şirzat Doğru-Türkistan’a Doğru-İzmir 2008 Editör Dr.Ali Abbas Çınar s.224

[2] Hasan Oraltay,Altın elbiseli adam’dan haberler Ötüken 5 Mayıs 1975, Atsız. Altın elbiseli adam hakkında yeni bilgiler,Ötüken Haziran 1973 s.6(114)

[3] Şirzat Doğru-Türkistan’a Doğru-İzmir 2008 Editör Dr.Ali Abbas Çınar s.243

[4] A.g.e s.15

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Şirzat Doğru’ya Saygı Duruşu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.