• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Sızdırmazlık Elemanları Hangi İşlevlere Sahiptir?

featured

Halk arasında yaygın olarak conta adıyla da bilinen sızdırmazlık elemanları, cihaz parçaları arasında oluşan boşluklar aracılığı ile istenmeyen geçişlerin engellenebilmesidir. Böylece sızıntıların tamamen engellenmesi ya da mümkün olan en minimum seviyede tutulması mümkün olmaktadır. Sızdırmazlık elemanlarının sahip olduğu işlevleri ise kısaca şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Güvenlik: Özellikle santrifüj ve asit pompası gibi ürünlerde en önemli kriterlerin başında yer almaktadır. Çünkü bu pompalar, tehlikeli kimyasal içeriklerin transferlerini gerçekleştirmekten sorumludur. Pompa mekanizmasında bulunan iki parça arasında bütünleşmenin sağlanamaması durumunda ise bu kimyasalların dışarı sızması kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle hem doğayı hem de insan sağlığını koruyabilmek adına sızdırmazlık elemanlarının en önemli görevi, güvenliğin sağlanmasıdır.
  • Sızdırmazlık: Adından da anlaşıldığı gibi bu ürünlerin en temel işlevleri, sıvıların sızıntı yapmasını önlemektedir. Bu sayede cihaz ömrünün korunması, sıvı zahiyatlarının önlenmesi ve benzeri avantajların elde edilmesi mümkün hale gelmektedir. Doğru ürünlerin seçilmesi halinde ise parçaların birbirleri ile tamamen bütünleşmesi ve sızıntıların engellenmesi mümkün olmaktadır.
  • Sıvı Özelliklerinin Korunması: Sızdırmazlık elemanları, iç ortamlarda bulunan sıvıların dışarı çıkmasını engellemekten sorumludur. Bu durum otomatik olarak dışarıdan içeriye doğru sızıntı yaşanmasını engellemeyi de mümkün kılmaktadır. Bu sayede toz ve benzeri etmenlerin sıvı özelliklerini bozmasını önlemek ya da biriken tozlar nedeniyle makinenin çalışma performansıda düşüşler görülmesini engellemek gibi avantajlar elde edilebilmektedir.

Sızdırmazlık elemanları, kullanılacağı ortamların şartlarına bağlı olarak farklı özelliklere sahip şekilde üretilmektedir. Günümüzde en sık tercih edilen çeşitlerin arasında ise kendinden yapışkanlı, asbestsiz ve genleştirilmiş contalar yer almaktadır. Bu ürünlerden en yüksek verimleri almak için dikkat edilmesi gereken temel nokta ise doğru ürün seçiminin yapılmasıdır.

Sızdırmazlık Elemanları Çeşitleri Nelerdir?

Sızdırmazlık elemanları, kullanılacağı alanın şartlarına ve kullanım amaçlarına bağlı olarak çok sayıda çeşide sahiptir. Bu durum en yüksek performansta sızdırmazlık sağlanmasını mümkün kılmaktadır. Sızdırmazlık elemanı çeşitlerinin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Saf grafit conta modelleri,
  • Saf PTFE plaka ve conta modelleri,
  • Spiral sarımlı conta modelleri,
  • Yumuşak salmastra çeşitleri,
  • Özel PTFE bant – gold tape modelleri,
  • Sertifikalı asbestsiz conta modelleri,
  • Genleştirilmiş saf PTFE arkası yapışkanlı şerit conta çeşitleri,
  • Genleştirilmiş saf granit arkası yapışkanlı şerit conta modelleridir.

Sızdırmazlık elemanlarının en yüksek verimi sağlayabilmesi için dikkat edilmesi gereken iki temel unsur vardır. Bunlardan ilki, doğru conta modelinin tercih edilmesidir. İkincisi ise uygulama yüzeyinin özelliklerine dikkat edilmesidir. Bu sayede en etkili sonuçların alınması mümkün olacaktır.

Sızdırmazlık Elemanı Seçiminde Yüzey Özelliklerinin Önemi

Sızdırmazlık elemanları, bütünleştirilmesi istenen iki yüzey arasındaki boşlukların doldurulmasından sorumlu olan ürünlerdir. Bu nedenle yalnızca conta modellerine değil, yüzey özelliklerine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde tam bir sızdırmazlığın sağlanması mümkün olmayacaktır. Yüzey özellikleri ise;

  • Sabit çiftleşme etkisi gösteren yüzeyler,
  • Birbiri karşısında dönerek hareket eden yüzeyler,
  • Birbiri karşısında kayarak hareket eden yüzeyler olmak üzere 3 grupta ele alınmaktadır.

Sızdırmazlık elemanı ve yüzey özelliklerinin birbirlerini tamamlayacak nitelikte olmaları, özellikle tehlikeli kimyasal ürünlerin transfer işlemleri sırasında büyük bir önem taşımaktadır. Aksi halde yüzeylerin birbirlerini tümleşik şekilde tamamlamaları mümkün olmayacak ve ciddi risklerin meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır.

Sızdırmazlık Elemanlarının Kullanım Alanları Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte tüm üretim sektörleri, hızlı ve otomatik çalışma sistemlerini tercih etmektedir. Bu sayede çok daha kısa sürede, çok daha fazla sayıda ürünün satışa sunulması mümkün hale gelmektedir. Aynı zamanda bu sürecin güvenli şekilde yürütülmesi ve sonucunda işletmelerin büyüme hedeflerine daha kısa sürede ulaşmaları da etkileyici etmenler arasında yer almaktadır. Tüm bu gelişmelerin sonucunda ise her türlü sıvının pratik şekilde transfer edilmesini sağlayan pompa çeşitlerinin kullanımında önemli bir artış meydana gelmiştir.

Sızdırmazlık elemanları, pompaların kullanıldığı tüm sektörlerde ve alanlarda kullanılması gereken ürünlerdir. Bu sayede makine parçaları ve sıvılar arasında güvenliğin sağlanması mümkün olmaktadır. Özellikle tehlikeli kimyasal grubunda yer alan patlayıcı, yanıcı, aşındırıcı, bazik ve asidik sıvıların kullanıldığı sektörlerde bu durum hayati önem taşımaktadır. Çünkü sızıntıların yaşanması; çevrenin kirletilmesi, insanların yaralanması, zehirlenme vakaları ve cihazların bozulmaları gibi çok sayıda istenmeyen sonuca yol açmaktadır. Tüm bu risklerin önlenmesi ise kaliteli sızdırmazlık elemanlarının kullanımı sayesinde mümkün hale gelmektedir.

TPM Mühendislik İle En Güvenilir Sızdırmazlık Elemanı Çeşitleri

1994 senesinden beri sektöründe birçok ilke adım aran TPM Mühendislik ailesi, müşteri memnuniyeti ve kaliteli hizmet ilkelerine bağlılıklarını defalarca kanıtlamayı başarmış firmaların başında yer almaktadır. Bu sayede sektöre girdikten kısa süre sonrasında lider pozisyonu alan firma, insan sağlığı ve doğayı korumak adına öncü çalışmalar yürütmeye devam etmektedir. Bu sayede en güvenilir ve kaliteli sızdırmazlık elemanları tasarımlarını yapabilmek adına çok sayıda özel çalışma yürütmüştür.

TPM Mühendislik ailesi tarafından sunulan asbestsiz contalar, insan sağlığı ve çevre üzerinde tamamen zararsız olduğuna dair sertifikalı ürünlerin başında yer almaktadır. Bu sayede gıda maddelerinin, ilaçların ve ilaç ham maddelerinin üretildiği tesislerde dahi güvenilir kullanım imkanları sunmaktadır. En kaliteli hizmetlerden, en avantajlı şekilde yararlanmak isteyen kişilerin ise mutlaka TPM Mühendislik ailesinin uzman kadrosu ile iletişime geçmeleri tavsiye edilmektedir.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sızdırmazlık Elemanları Hangi İşlevlere Sahiptir?