Yakut Türkleri

9c19a188869a9f68f5167121713fc386

Yakutlar ya da Sahalar, Rusya Federasyonu içindeki Yakutistan’da yaşayan Türk halkıdir.

Yakutlar, 13. ve 14. yüzyıllarda Moğol kökenli Buryatların akınlarından sonra Sibirya’nın Baykal Gölü bölgesinden kuzeye göçen ve Türkçe konuşan insanların torunlarıdır. Bölgenin yerlisi olan daha küçük sayıdaki Moğol, Even (Lamut), Tunguz ve Eski Asya halkları da Yakutlarla kaynaşmıştır. Bölgenin güney ve kuzeyi arasında kültürel farklılıklar bulunmasına rağmen, her iki grup da Doğu Ortodoks Kilisesi ile Şaman inançlarının bir bileşimini benimsemiştir.

Bugün Rusya Federasyonu topraklarının beşte birini oluşturan Yakutistan’ın toplam nüfusu 929.280’dir ; Yakutların bu nüfus içindeki oranı  % 46’dır (432.290) ve cumhuriyetin nüfusunun çoğunluğunu oluştururlar.

Yakut Türklerinin kültürü yöredeki öbür Türk topluluklarının kültürü ile büyük bir benzerlik gösterir.Yakut Türkleri eski Türk giyim ve yaşam tarzını bugüne kadar yaşatmayı başarmışlardır. Ayrıca Yakut Türkleri kış aylarında Ren geyiğinin derisinden hazırlanan ayakkabılar giymektedirler.

Saha Türkçesi, Türk dilinin Uygur-Oğuz grubundandır.Şu an var olan Türk lehçelerinde Türkiye Türkçesi’ne benzemektedir.Saha dilinde şive farklılıkları oldukça azdır.Saha Türkçesi’ne zamanla birçok Moğolca kelime karışmıştır.Yakutça, Türk dilleri’nin kuzey öbeğine bağlı bir dildir. Çoğunluğu Yakutistan’da olmak üzere, bu dili yaklaşık 456.000 kişi konuşur.

Exit mobile version