Doç. Dr. Cihat Yaycı: “Kanal İstanbul, Montrö’yü etkilemez.”

Sabit Haber Baş Şablon (3) (8)

Emekli amiral- Doç. Dr. Cihat Yaycı, Montrö sözleşmenin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulunanarak “Kanal İstanbul, Montrö’yü etkilemez.” ifadesini kullandı.

Cihat Yaycı‘nın Doğu Akdeniz Politik’e yaptığı açıklamanın satır başları şu şekilde;

  • “Kanal İstanbul, Montrö’yü etkilemez. Çünkü Montrö’de söz konusu olan coğrafya; Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’dir. Montrö hem gemilerin boğazlardan geçiş rejimini, hem de Karadeniz’de kalış süresini düzenler.”
  • “Tartışma konusu yapılmak istenen geçiş kısmıdır. Çanakkale Boğazı’ndan girişten itibaren Montrö Sözleşmesi hükümleri geçerlidir. Gemiler ister İstanbul Boğazı’ndan ister kanaldan geçsin, aynı hükümlere tabi olacaklardır.”
  • “Cebelitarık ve Hürmüz Boğazları uluslararası boğaz niteliğindedir. Bir açık denizi, diğer bir açık denize bağlarlar. İstanbul ve Çanakkale Boğazları ise uluslararası suları iç sulara bağlarlar.”
  • “Karadeniz asayişi en iyi olan, en huzurlu denizdir. Karadeniz’in etrafındaki kara bölgelerinde birtakım sorunlar var. Ama onu deniz ortamıyla karıştırmak doğru değil. Türkiye, Karadeniz konusundaki milli duruşunu devam ettiriyor.”

Exit mobile version