Doç. Dr. Cihat Yaycı: “Kanal İstanbul, Montrö’yü etkilemez.”

featured

Emekli amiral- Doç. Dr. Cihat Yaycı, Montrö sözleşmenin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulunanarak “Kanal İstanbul, Montrö’yü etkilemez.” ifadesini kullandı.

Cihat Yaycı‘nın Doğu Akdeniz Politik’e yaptığı açıklamanın satır başları şu şekilde;

  • “Kanal İstanbul, Montrö’yü etkilemez. Çünkü Montrö’de söz konusu olan coğrafya; Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’dir. Montrö hem gemilerin boğazlardan geçiş rejimini, hem de Karadeniz’de kalış süresini düzenler.”
  • “Tartışma konusu yapılmak istenen geçiş kısmıdır. Çanakkale Boğazı’ndan girişten itibaren Montrö Sözleşmesi hükümleri geçerlidir. Gemiler ister İstanbul Boğazı’ndan ister kanaldan geçsin, aynı hükümlere tabi olacaklardır.”
  • “Cebelitarık ve Hürmüz Boğazları uluslararası boğaz niteliğindedir. Bir açık denizi, diğer bir açık denize bağlarlar. İstanbul ve Çanakkale Boğazları ise uluslararası suları iç sulara bağlarlar.”
  • “Karadeniz asayişi en iyi olan, en huzurlu denizdir. Karadeniz’in etrafındaki kara bölgelerinde birtakım sorunlar var. Ama onu deniz ortamıyla karıştırmak doğru değil. Türkiye, Karadeniz konusundaki milli duruşunu devam ettiriyor.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Doç. Dr. Cihat Yaycı: “Kanal İstanbul, Montrö’yü etkilemez.”