Gizli akciğer kanseri vakaları pandemide 5 kat arttı

featured

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında, dünyada en sık görülen kanser türlerinden olan akciğer kanserinde yeni tanı sayısı geçen yılın ortalamasının 5 kat üzerine çıktı.

Akciğer kanseri tanısı oranı koronavirüsle daha da arttı. Salgın nedeniyle çekilen kontrol tomografiler, erken evreyi yakalama şansını doğurdu. Yeni tanı akciğer kanseri sayısının geçen yılın ortalamasının 5 kat üzerinde olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman, “Tomografiye ikna edemediğimiz sigara içen kişiler, koronavirüs salgını nedeniyle tomografi çektirdi. Bu sayede akciğer kanserini erken evrede yakaladık” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de her iki cinsiyet için en çok yaşam kaybına neden olan kanser tipinin akciğer kanseri olduğuna dikkat çeken Akduman, “Tüm dünyada akciğer kanserinin en sık görüldüğü ülkeler arasında Türkiye ilk 10’da yer alıyor.

Tomografinin tanı nedeniyle daha fazla kullanılmaya başlanmasıyla birlikte hastalığın erken evreyi yakalama gibi bir şansı artırdığını anlatan Akduman, “Ülkemizde sigara kullanım oranı yaklaşık yüzde 45’lerde. Akciğer kanserinin en önemli risk faktörü de sigara. Daha önce tomografiye ikna edilemeyen sigara içicilerinin koronavirüs nedeniyle zorunla olarak tomografi çekilmek zorunda kalmaları, akciğer kanserini erken evrede yakalama fırsatı doğurdu. Bu durum da tedavi şansını artırdı” diye konuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gizli akciğer kanseri vakaları pandemide 5 kat arttı