• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

‘1 milyar dolar hedefini 2018’de yakalayabileceğimize inanıyoruz’

MİNSK – Ali Cura

Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama, Başbakan Binali Yıldırım’ın 14-15 Şubat’ta Belarus’a yapacağı resmi görüşme öncesinde Türkiye-Belarus ilişkilerini AA’ya değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belarus’a 2016’da gerçekleştirdiği görüşme sonra Türkiye-Belarus ilişkilerinin ivme kazandığını tamlayan Darama, sonuç müşterek sene bünyesinde Türkiye’den Belarus’a yukarı dozaj ziyaretler gerçekleştiğini anlatım etti. Darama, “Bu ziyaretlerin konkre neticelerini görmeye başladık. İki iklim cumhurbaşkanlarının belirlediği tecim kütlesi hedefine gitgide yaklaşıyoruz.” dedi.

Büyükelçi Darama, ayrı ayrı sektörlerde yatırımcıların da Belarus’a ilgisinin arttığına ayraç ederek, Başbakan Binali Yıldırım’ın Belarus ziyareti ile baş başa ilişkilerde konkre kimi sonuçları alabilmeyi beklenti ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun dü iklim arasındaki tecim kütlesi maksadı yerine belirlediği 1 bilyon dolara 2018’de ulaşabileceklerine ilgi çekici Darama, “Geçen sene dü iklim arasındaki tecim kütlesi kestirmece 600 milyon dolar yerine gerçekleşti. Bu müşterek geçmiş yıla mucibince yüzdelik 31 yöresinde artışa istikbal ediyor. Ticaret hacmindeki artım ilişkilerin sonuç çağda kazanılmış olduğu ivme açısından müşterek belirtke oluşum ediyor. 1 bilyon dolar hedefini 2018’de yakalayabileceğimize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Darama, Belarus’un ilkin sonuç çağda umumi yerine iş adamları düşüncesince şimdi amelî envestisman olanakları mizan hususunda bir takım tensikat yaptığına dikkati çekerek, bu düzenlemelerden saf yerine Türk iş adamlarının da istifa edebileceğini bildirdi.

Büyükelçi Darama, Belaruslu muhataplarının ülkedeki mevzuat, motivasyon ve uygulamalara bağlı bilgilendirme dair baş döndürücü asistan olduklarını anlatım etti.

İki ülkenin ekonomilerinin tamamlayan özellikte bulunduğunu vurgulayan Darama, Türkiye’de imal edilen kimi ürünlere Belarus’ta gerekseme duyulduğunu, Belarus’ta ön plana çıkan kimi mamüllerin ise Türk pazarı düşüncesince ehemmiyet taşıdığını aktardı.

FETÖ ile mücadelede destek

15 Temmuz çıyan çarpış girişimine reaksiyon yayınlayan devletlerin başlangıcında Belarus’un geldiğini hatırlatan Darama, Belarus makamlarının FETÖ ile savaşım hususunda Türkiye ile teşrikimesai zarfında bulunduğunu belirtti. Darama, “Belarus’ta faaliyette mevcut FETÖ yapılanması ile birlikteliği bulunduğunu düşündüğümüz kimi derneklerin tasfiyesi gerçekleşti.” sanarak konuştu.

Kaynak: AA

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
‘1 milyar dolar hedefini 2018’de yakalayabileceğimize inanıyoruz’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.