12 Bin Yıllık Göl Mahvoldu

featured

Kurutulan 12 bin yıllık Dipsiz Göl, çamurlu bir hal aldı. Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Gölün eski haline dönmesi çok zor” sözlerini söyledi.

Kazı yapılarak kurutulan Dipsiz gölde define bulmayınca kazı çalışmaları sonlandırılmıştı  Dipsiz Göl’ün eski haline döndürülmesi için çalışma başlatıldı. 4 maddelik eylem planı kapsamında göl için alana dökülen, dayanıksız toprak çıkarıldı. Yerine ise suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü.

1 ay boyunca su verilen göl doldu, su tutmaya başladı ancak berraklığına kavuşamadı. Çamur halini alan göl eski görüntüsünden uzak vaziyete geldi.

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Doğal yapıyı yapay olarak yapmak mümkün değil çünkü göldeki koşullar kısa zaman içinde değil uzun jeolojik dönemde gelişmiş yapılardı. Göl suyunun eski özellikte olmadığını görüyoruz. Gölü besleyen sular yer altı ve yer üstü drenajı kazı nedeni ile tahrip edildi. Dipsiz Göl artık ölmüştür. Bu hatadan ders çıkarılmalı. Bölgemizde bu göl gibi çok daha güzel ve büyük göllerimiz var. Bu gölleri korumamız lazım”  açıklamasını yaptı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
12 Bin Yıllık Göl Mahvoldu