2023 YKS Sonuçları Açıklandı

2023 YKS Sonuçları Açıklandı

17-18 Haziran’da düzenlenen Alan Yeterlilik, Temel Yeterlilik ve Yabancı Dil Testi sınav sonuçları bugün ÖSYM tarafından açıklandı. Adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle sorgulayabilir.

YKS sonuçlarına göre adaylar, tercih yapabilecekleri yükseköğretim programlarını belirleyecek. Tercih işlemleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Peki, YKS sonuçları nasıl hesaplanır? Hangi puan türü hangi bölümlere başvuruda kullanılır? YKS’de baraj puanı kaçtır? İşte merak edilen soruların cevapları:

YKS sonuçları nasıl hesaplanır?

YKS sonuçları, adayların Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarının hesaplanmasıyla belirlenir. TYT puanı, TYT’deki Türkçe ve Temel Matematik testlerinin standart puanlarının aritmetik ortalamasıdır. AYT puanı, AYT’deki Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Matematik, Fen Bilimleri ve Coğrafya-2 testlerinin standart puanlarının ağırlıklı ortalamasıdır. YDT puanı ise YDT’deki testin standart puanıdır.

Hangi puan türü hangi bölümlere başvuruda kullanılır?

Adaylar, tercih yaparken kendi puan türlerine uygun olan yükseköğretim programlarını seçebilir. Puan türleri şöyle belirlenmiştir:

TYT Puanı: Önlisans programlarına başvuruda kullanılır.

SAY Puanı: Fen, Mühendislik, Mimarlık, Sağlık Bilimleri fakültelerinin lisans programlarına başvuruda kullanılır.

SÖZ Puanı: Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği hariç olmak üzere Eğitim Fakültesinin diğer lisans programları ile İlahiyat Fakültesi lisans programlarına başvuruda kullanılır.

EA Puanı: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Güzel Sanatlar Fakültesi lisans programlarına başvuruda kullanılır.

DİL Puanı: Yabancı Dil Öğretmenliği, Mütercim-Tercümanlık, Çeviribilim gibi yabancı dil ağırlıklı lisans programlarına başvuruda kullanılır.

YKS’de baraj puanı kaçtır?

YKS’de baraj puanı, adayların tercih yapabilmesi için ulaşması gereken minimum puandır. Baraj puanları şöyle belirlenmiştir:

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, önlisans programlarını tercih edebilir.

TYT’de 200 ve üzeri puan alan adaylar, AYT ve/veya YDT’ye girerek lisans programlarını tercih edebilir.

AYT ve/veya YDT’de 180 ve üzeri puan alan adaylar, lisans programlarını tercih edebilir.

YKS sonuçlarına göre adayların tercih yapabilecekleri yükseköğretim programları, ÖSYM’nin internet adresinde yayımlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer almaktadır. Adaylar, kılavuzu inceleyerek tercihlerini yapabilir.

YKS sonuçlarına ilişkin daha fazla bilgi için tıklayın.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
2023 YKS Sonuçları Açıklandı