27 Mayıs Darbesi’nde Evler İşaretlenmişti.

featured

27 Mayıs 1960 Darbesi’nin üzerinden 62 yıl geçti. Yaşanılanlar dün gibi hala sıcaklığını koruyor. Dedem Mehmet Horoz Yassıada’da yargılanlardan biri olduğu için 27 Mayıs 1960 Darbesi bizler için çok farklı anlamlar taşıyor.

Size biraz ailem üzerinden yaşanılanları anlatmak istiyorum. 27 Mayıs 1960 Darbe öncesi tutuklayacakları isimlerin adresleri için istihbarat çalışmaları yapıldı. 27 Mayıs’ta darbenin gerçekleşmesinin ardından Demokrat Partililer sıkıyönetimin belirlediği yerlere götürüldü. En vahim durumlardan birini ise ortada kalan Demokrat Partililerin eşleri, çocukları, anneleri, babaları yaşadı. Evleri aranıp, tacize uğradılar, en kötüsü ise evleri işaretlendi. Baskılardan dolayı çoğu çocuğunu okula gönderemedi. Darbeciler tarafından götürülen isimlerin arasında dedem Mehmet Horoz’da vardı. Eşi Naciye Hanım 4 çocuğu ile ortada kaldı. İnsanlar korkulardan yardım ve yataklık yapamıyordu. Yardım edenler tespit edildiği zaman darebeciler tarafından tutuklanıyordu.

Annem ve teyzem okul çağında oldukları için eğitimlerine ara vermek zorunda kaldı. Dayımlarımdan biri 4 diğeri ise 1 yaşındaydı. Bakırköy’de bulunan evleri asker ve istihbaratçılar tarafından izleniyor ve kontrol ediliyordu. Böyle bir baskıya ne kadar dayanabilirsiniz?

Aradan 1 sene 4 ay geçti. 16 Eylül 1961 yılında Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan İdam edildi. 17 Eylül’de Başbakan Adnan Menderes idam edildi. Dedem Mehmet Horoz ise Yassıada daki yargılamalardan 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı ve Adana’ya sürgün edildi. 1965 yılında serbest bırakıldı. Ardından çekilen yılların çilesi olarak hastalıklar baş göstermeye başladı. 1926 doğumlu olan Anneannem Naciye Hanım 1976 yılında vefat etti yani 50 yaşındaydı. 1923 doğumlu olan Dedem Mehmet Horoz çok sevdiği eşi Naciye Hanıma 8 yıl sonra kavuştu.

Dedem Mehmet Horoz’un ismi ise Yassıada’ya yazıldı.

 

27 Mayıs 1960 yılında Evler İşaretlenmişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
27 Mayıs Darbesi’nde Evler İşaretlenmişti.