1. Haberler
  2. Gündem
  3. Başörtülü Hakimi Reddeden Avukata Hapis Talebi

Başörtülü Hakimi Reddeden Avukata Hapis Talebi

Başörtülü Hakimi Reddeden Avukata Hapis Talebi

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, bir duruşma sırasında mahkeme başkanı ve üye hakimin başörtülü olmasının laikliğe aykırı olduğunu öne süren avukat Alperen Demirdiş hakkında dava açtı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, 14 Mayıs’ta Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen uyuşturucu madde ticareti yapma suçuna ilişkin davada, sanığın avukatı Demirdiş’in başörtülü hakimlere yönelik sözlerinin yer aldığı belirtildi.

İddianamede, Demirdiş’in duruşmada söz alarak, “Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devletidir. Anayasada mahkemenin bağımsızlığı teminat altına alınmıştır. Dini simgelerle görev yapan mahkeme başkanı ve üyesini reddediyorum.” ifadelerini kullandığı aktarıldı. Ayrıca, avukat Demirdiş’in başörtüsü takan mahkeme başkanı ve üye hakime karşı reddihakim talebinde bulunduğu kaydedildi.

Savcılık, Demirdiş’in bu talebinin hukuki dayanağı olmadığına vurgu yaptı ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “hakimin bakamayacağı haller” ve “hakimin reddi sebepleri” başlıklı maddelerinde başörtüsünün reddihakim gerekçesi olarak sayılmadığını belirtti.

Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Alperen Demirdiş’in “görevi kötüye kullanma” suçundan 6 aydan 2 yıla kadar, ayrıca “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan ise 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Başörtülü Hakimi Reddeden Avukata Hapis Talebi