Kırgızistan ve Tacikistan hükümetleri, yıllardır devam eden ve zaman zaman kanlı çatışmalara sahne olan sınır hattının belirlenmesi çalışmalarında önemli bir mesafe katetti. Topografik çalışma gruplarının son toplantısında, 17,66 kilometrelik tartışmalı bölge üzerinde uzlaşma sağlandığı açıklandı.
Eylül ayında yaşanan ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği sınır çatışmalarının ardından, Bişkek ve Duşanbe yönetimleri diplomatik sürece hız verdi. Batken şehrinde 1-6 Aralık tarihleri arasında bir araya gelen teknik heyetler, sınırın yaklaşık 18 kilometrelik kısmının koordinatları üzerinde el sıkıştı.
Uzlaşı Sağlanan Bölge: Leylek İlçesi
Kırgızistan Bakanlar Kurulu Sınır Temsilcisi Nazirbek Börübayev, yaptığı açıklamada mutabakata varılan noktaların büyük bölümünün Leylek ilçesinde yer aldığını belirtti. Börübayev, “Bu 17,66 kilometrelik hat, çalışma grupları düzeyinde netleşti. Genel kurulda onaylandıktan sonra resmiyet kazanacak” dedi.
Leylek bölgesi, iki ülke arasındaki gerilimlerde en çok zarar gören noktaların başında geliyor. Geçtiğimiz Eylül ayındaki çatışmalarda bu bölgede 100’den fazla ev yakılmış ve binlerce sivil evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
“Satranç Tahtası” Gibi İç İçe Geçmiş Köyler
Bölgedeki en büyük zorluk, Kırgız ve Tacik köylerinin bir satranç tahtası gibi iç içe geçmiş olması. Yerel temsilciler, özellikle Maksat, Say ve Sadda gibi köylerde sınır çizgisinin evlerin arasından geçtiğini, bu durumun çözümü zorlaştırdığını belirtiyor.
Müzakerelerin en kritik noktasını ise stratejik öneme sahip Tört-Köçö mevkii oluşturuyor. Kırgızistan’ı güneye bağlayan kara yolu ile Tacikistan’ın Voruh ekslavına giden yolun kesiştiği bu nokta için “tarafsız bölge” formülü üzerinde çalışılıyor.
Orta Asya’da Sınır Diplomasisi
Kırgızistan, Çin ve Kazakistan ile sınır sorunlarını daha önce çözmüştü. Geçtiğimiz günlerde Özbekistan ile de tarihi bir anlaşma imzalayarak sınır sorunlarını tamamen bitiren Kırgızistan için Tacikistan, sınırın netleşmediği son komşu konumunda.
Toplam Sınır: 972 km
Belirlenen Kısım: 682 km
Hala Tartışmalı Olan: Yaklaşık 290 km
Cumhurbaşkanı Caparov: “Yıl Sonuna Kadar Meclis’e Gelebilir”
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacik tarafıyla diyaloğun olumlu ilerlediğini ve varılan ön mutabakatların yakında meclis onayına sunulabileceğini müjdeledi. Caparov, “Amacımız artık silahların susması ve kalıcı barışın sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
İçindekiler








