Die Welt: “Hizbullah’ın yasa dışı gelirlere bağımlılığı artıyor”

featured

Alman Die Welt gazetesinde yayınlanan haberde, Lübnan siyasetindeki etkili konumu ve Suriye İç Savaşı’ndaki askeri varlığıyla, Ortadoğu’daki dikkat çekici aktörlerden biri durumunda olan Hizbullah örgütünün finansal kaynak sağlamak amacıyla yasa dışı faaliyetlerini arttırdığı iddia edildi.

Lübnan siyasetindeki etkili konumu ve Suriye İç Savaşı’ndaki askeri varlığıyla, Ortadoğu’daki dikkat çekici aktörlerden biri durumunda olan Hizbullah örgütünün finansal kaynak sağlamak amacıyla yasa dışı faaliyetlerini arttırdığı bildirildi. Özellikle Suriye İç Savaşı’na doğrudan Esed rejimi safında müdahil olması ve ABD’nin uyguladığı yaptırımlar sebebiyle örgütün finansal açıdan darboğazda olduğu belirtiliyor.

Alman Die Welt gazetesinde yayımlanan habere göre, örgütün söz konusu yasa dışı faaliyetleri arasında, kara para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı, kalpazanlık gibi suçlar bulunuyor. İsrailli güvenlik yetkilileri, Hizbullah’ın İran’dan her yıl 1 milyar dolara yakın yardım almasına rağmen, sadece Suriye İç Savaşı’ndaki askeri varlığının getirdiği maddi yük, örgütü daha fazla maddi yardıma muhtaç hale getiriyor.

Zorla haraç toplamaya çalışıyorlar

Bu açıdan örgütün gönüllü bağışçılarından gelen “maddi yardım”ın yanı sıra Afrika, Güney Amerika, Avrupa ve ABD’de bulunan Lübnanlılar’dan zorla haraç toplamaya çalıştığı kaydedildi.

Özellikle Lübnan’daki örgüt destekçisi Şiiler’e, çeşitli mülklerini ve mal varlıklarını satarak örgüte ve örgütün operasyonlarına maddi katkıda bulunması yönünde yapılan baskıların, Hizbullah üst düzeyleri arasında bile tartışma yarattığı belirtiliyor. Yine değerlendirmelere göre, ABD’nin çeşitli yaptırımlar uygulamaya başlamasıyla, pek çok zengin Şii iş adamı Hizbullah’la olan ticari ve finansal bağlarını arttırmaktan çekinir duruma geldi. Öyle ki, çoğu Lübnanlı bankanın yaptırım listesine dahil edilme korkusuyla, örgütle iş yapmaktan kaçındığı ortaya çıktı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Die Welt: “Hizbullah’ın yasa dışı gelirlere bağımlılığı artıyor”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.