ABD’nin Uygur Soykırımına Karşı Tarihi Adımlarını Uygur Hareketi Takdirle Karşılıyor

ABD’nin Uygur Soykırımına Karşı Tarihi Adımlarını Uygur Hareketi Takdirle Karşılıyor

ABD yönetimi, Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırımını tanıyarak ve Çinli yetkililere yaptırım uygulayarak insan hakları alanında tarihi adımlar attı. Uygur Türklerinin haklarını savunan Uygur Hareketi adlı sivil toplum kuruluşu, ABD’nin bu kararlarını memnuniyetle karşıladı.

Uygur Hareketi başkanı Ruşen Abbas, yaptığı açıklamada, ABD’nin Uygur Türklerine yönelik soykırımı tanımasının, uluslararası topluma örnek olması gerektiğini belirtti. Abbas, “ABD, insan haklarına saygı duyan bir ülke olarak, Çin’in Uygur Türklerine karşı işlediği suçları görmezden gelmedi. Bu soykırımı tanıyarak ve Çinli yetkililere yaptırım uygulayarak, Uygur Türklerinin yanında olduğunu gösterdi. Bu kararlar, Uygur Türklerine umut verdi ve Çin’e karşı güçlü bir mesaj oldu.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 19 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırım ve insanlığa karşı suç işlediğini resmen ilan etti. Blinken, “Çin, Uygur Türkleri başta olmak üzere Müslüman azınlıklara karşı soykırım ve insanlığa karşı suç işlemeye devam ediyor. Bu suçlar, uluslararası toplumun tepkisini gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

ABD Hazine Bakanlığı da, 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından sorumlu olan 28 Çinli yetkili ve kuruma yaptırım uyguladığını duyurdu. Bakanlık, bu kişi ve kurumların ABD’deki mal varlıklarının dondurulduğunu ve ABD’li kişi ve kurumlarla iş yapmalarının yasaklandığını bildirdi.

Uygur Hareketi, ABD’nin bu adımlarını, Uygur Türklerinin haklarını savunmak için atılmış önemli birer adım olarak değerlendirdi. Uygur Hareketi, diğer ülkeleri de ABD’yi takip etmeye ve Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırımını tanımaya çağırdı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ABD’nin Uygur Soykırımına Karşı Tarihi Adımlarını Uygur Hareketi Takdirle Karşılıyor